Hírek

2012.09.18. 10:04

Katasztrófa-elhárítási gyakorlatot szerveztek

Pápa - Sajtóközleményt adott ki a Magyar Honvédség Pápa Bázisrepülőtér a szeptember 13-án délután egy órakor - civil szervezetekkel együtt szervezett - kiképzési gyakorlatról. Ezen egy elképzelt repülőgép-szerencsétlenséget modellezve közösen gyakorolták a gyors és hatékony mentést.

Nagy Imre

A közlemény szerint a kezdeményezés a kiképzési folyamatok során most jutott el arra a szintre, hogy civil szervezetek bevonásával lehessen felkészülni katasztrófa-helyzetekre. Mivel ez volt az első ilyen nagyszabású közös gyakorlás, a sajtó képviselőit nem hívták meg az eseményre. A tervek szerint a jövőben is folyamatos lesz a közösen végzett munka, amit már a sajtó nyilvánossága előtt szeretnének bemutatni. A felkészülés során tartott tervezői konferencián a résztvevők - az Országos Mentőszolgálat, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Pápa Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. munkatársai, az MH Pápa Bázisrepülőtér és Nehéz Légiszállító Ezred kijelölt állománya - kidolgozták az együttműködés részleteit.

A szimuláció középpontjában a C-17 Globemaster III típusú szállító-repülőgép állt: az elképzelt helyzetben egy vészfékezés miatt a raktérben elszabaduló szállítmány halálos, súlyos és könnyebb sérüléseket okozott a fedélzeten tartózkodó utasoknál. A gép pilótája jelentette az eseményt és azonnal megindult a mentés. A megérkező tűzoltók, mentők, helikopterek személyzete rutinosan kezdte meg feladatának végrehajtását és körülbelül egyórás kemény munkával sikerült kimenteni a sérült személyeket, valamint az anyagi, technikai eszközöket is biztonságba helyezték.

A gyakorlat végén az összes résztvevő személy jelenlétében kiértékelték a feladat végrehajtását. A Nehéz Légiszállító Ezred megfigyelői részéről is bebizonyosodott, hogy a bázis állománya magas színvonalon képes egy esetleges katasztrófa következményeinek felszámolására. Az együttes értékelésen a gyakorlatot sikeresnek minősítették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!