Hírek

2012.07.24. 06:00

Manci néni emlékezete

Várpalota - Harmadik alkalommal rendezett jó hangulatú Pléhcsárda napot a településen a Rákóczi-telepi Baráti Kör.

Szabó Péter Dániel

A Rákóczi-telepi iskola udvarán tartott rendezvényen előbb Talabér Márta polgármester köszöntötte a megjelenteket, s méltatta a szervező baráti kör tevékenységét, mely a megalakulása után tevékenységével, aktivitásával gyorsan az élenjáró civilszervezetek közé került.
 
Einreinhof Attila, a szervező Rákóczi-telepi Baráti Kör elnöke a hagyományőrzés fontosságáról beszélt. 
- Az ötvenes évek végé, hatvanas évek elején a Rákóczi-telepen, a jelenlegi Szent Borbála tér helyén egy pléhlemezekből összeállított vendéglátóhely működött. A pléhcsárdában Manci néni szolgálta ki a munkából hazatérő bányászokat. A kiskocsmában rendszeresen önkéntes zenészek, tangóharmonikások szórakoztatták az oda betérőket. A rendezvénnyel szeretnénk visszahozni azokból az évekből azt a nyugodt, békés hangulatot, amelyben az emberek egy pohár ital mellett sokáig el tudtak beszélgetni egymással - mondta el a köri elnök.


 
Az idei Pléhcsárda napot az egyesület főképp a gyermekeknek szánta. Ennek megfelelően lufis bohóc, arcfestő foglalkozás, kézműves sátor, valamint különböző ügyességi játékok várták a legkisebbeket. Közben azért a színpadra is érdemes volt figyelni, hiszen a közönség elé lépett az akusztikus gitáron játszó Mátrai Balázs, Szentpéteri Attila bűvész és illuzionista, Körmöczi Judit énekes, a Tourmix zenekar, de nagy tapsot kaptak a DSE Unió táncos lányai is.
 
A tervezett utcabált ugyan a szélvihar megzavarta, ám a szervezők ettől függetlenül sikeresnek ítélték a harmadik alkalommal megrendezett Pléhcsárda napot. A Rákóczi-telepi Baráti Kör következő kiemelt programja egy, a régi hagyományokhoz illő bányásznap lesz.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!