Hírek

2012.06.22. 16:46

Korszerűbb gyógyítás - Letették az onkológiai központ alapkövét

Veszprém - A Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórházban épülő Közép-dunántúli Regionális Onkológiai Központ alapkőletételével pénteken gyakorlatilag megkezdődött az egységes regionális onkológiai ellátóhálózat építése.

Gombás Gabriella

A centrum 3 milliárd 681 millió forint ráfordítással épül, 2 milliárd 347 millió forintot az Európai Unió és a magyar állam támogatásként juttatott az épülő intézménynek. Az alapkőletétel és az időkapszula elhelyezése előtt dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter mondott rövid beszédet, majd dr. Rácz Jenő, a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója, dr. Török Krisztina, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet főigazgatója és prof. dr. Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosa méltatta az esemény jelentőségét, jelen volt  dr. Kovács Zoltán megyei kormánymegbízott, továbbá a térség közéleti személyiségei is.

 

Az onkológiai központ a régi szülészet helyén épül csaknem 4300 négyzetméteren. Az épület földszintje a betegfogadásnak, a járóbeteg-ellátásnak ad helyet, az emeleten alakítják ki a fekvőbeteg-ellátást, a pincében pedig a sugárberendezések kapnak helyet. Az épület tetején lesz az új mentőhelikopter-leszállóhely. Az új épületben kialakítanak még egy tizenkét ágyas speciális kezelő- és megfigyelőegységet is, itt látják el a járó betegeket is.

- Terveink szerint ez a fejlesztés két éven belül, 2014 végéig megvalósul - mondta dr. Rácz Jenő. - A folyamatban levő, mintegy 10 milliárdos strukturális beruházások és fejlesztések közé tartozik az onkológiai központ létesítése is. A jelenlegi 31 ágyas osztály helyett 62 ágyas fekvőbetegosztály létesül, amelynek műszerezettsége a szakma korszerű követelményeinek megfelelően biztosítja a régió onkológiai ellátását.

- Olyan jelentős esemény ez, amely egy hosszú évek óta húzódó beruházás első tényleges lépése - mondta Navracsics Tibor, s nem feledkezett el megemlíteni a korábbi ciklusok politikusait is, akik kivették részüket a beruházási projekt előkészítéséből.

 

Hálapénz utólag

Utólag elfogadhatnak hálapénzt a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórházban az egészségügyi dolgozók  - mondta az intézmény főigazgatója tegnap egy tévéműsorban. Rácz Jenő felidézte: a munka törvénykönyvének júliustól hatályos szabályai szerint a hálapénz elfogadása bűncselekménynek számít, kivéve, ha a munkáltató máshogy rendelkezik. Hangsúlyozta, hogy az előre kikövetelt hálapénz bűncselekmény, így az minden intézményben tilos. Az intézményvezetők viszont dönthetnek úgy, hogy a hálapénz utólagos elfogadását engedélyezik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!