Hétvége

2014.12.19. 08:21

Staféta Cz. Budai Katalinnal

Szuper Miklósné Bohus Judit azt kérdezi a bakonynánai népi iparművésztől, Cz. Budai Katalintól, hogy milyen a kereslet a festett bútorok iránt.

Mátételki András

- Munkánk akad szinte folyamatosan, bár meggazdagodni nem lehet belőle. Lassan tizenöt éve, hogy együtt alkotok a férjemmel, Czeglédi Tiborral, aki elkészíti a korhű népi bútorokat - ládákat, lócákat, ágyakat, szekrényeket, tékákat, komódokat, tálas- és pohárszékeket -, amelyeket én a megrendelő kívánságára egy-egy tájegység színére és mintájára megfestek, de kész bútort is ki szoktam „virágozni”.

Fotó: Mátételki András

Évente több kiállításon veszünk részt, időnként lakberendezési újságokban is lehet találkozni bútorainkkal, s persze az interneten is bepillanthatnak az érdeklődök a munkáinkba. Vevőink egy  része  natúr, pácolt fára kéri a festett virágokat, madarakat és egyéb motívumokat, hogy a modern bútorai közé be tudja illeszteni. Volt már, aki olyan  kelengyés ládát csináltatott egy régi láda mintájára, amelyet dohányzó asztalként is használ. Járt nálunk Amerikából hazatelepült vevő, de olyan is, aki a tengerentúlra vitt el egy kulcsos szekrénykét.

Cz. Budai Katalin azt kérdezi Kelemen Gábortól, hogy Zirc milyen új sportlétesítménnyel gazdagodott.

A staféta következő vendége: Kelemen Gábor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!