Hétvége

2015.01.16. 18:20

Bakos Bettina és Gera Mónika közel egy éven át dolgozott a „világ tetején”, Nepálban

Ki ne vágyott volna még világ körüli útra, különleges tájakra, egzotikus utazásra? Érdekes emberekkel találkozni, új ízeket kóstolni, ismeretlen vidékeket bebarangolni nem mindenkinek sikerül. Mégis, ha igazán fontos, elérhető, csak a lehetőségeket kell hozzá alaposan feltérképezni.

Sulics Rita

Bizonyíték erre Bakos Bettina és Gera Mónika, akik egy-egy évet önkéntesként Nepálban tölthettek. Bettina indológus, ezért érdeklődése Ázsia iránt már szakmája miatt is indokolt. Szerette volna a tanultakat megtapasztalni, eljutni Ázsiába és lehetőleg hosszabb időt eltölteni az ottani emberek között. Mónika szociális munkás, őt az vonzotta, hogy megismerheti egy, a miénktől alapjaiban eltérő társadalom mindennapjait.

Iskola Katmanduban. Mindenhol kedvesen fogadták őket, a diákok szívesen vettek részt a foglalkozásokon.

Európai Önkéntes Szolgálat- A Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület kezdeményezésében volt önkéntesek meséltek élményeikről január 10-én, szombaton az egyesület közösségi terében. Kandikó Rita, a Fekete Sereg ifjúsági Egyesület elnöke megnyitójában elmondta, hogy az esemény hagyományteremtő szándékkal, most másodszor valósult meg.

Gera Mónika tarisznyájába is új színek, illatok, emlékek kerültek, amelyeket szívesen osztott meg az érdeklődőkkel.

Mivel egyikünknek sem állt rendelkezésére az utazáshoz szükséges összeg, pályázati lehetőségeket kerestünk. Előzetesen nem ismertük egymást és önkéntes szolgálatunkat is külön-külön végeztük, egy év eltolódással. A pályázatra és a lehetséges küldő szervezetre is külön találtunk rá. Közvetlenül nem az önkéntesek nyújtják be támogatási kérelmüket, hanem egy magyarországi civil szervezet. A mi esetünkben ez a Fekete-sereg Ifjúsági Egyesület volt, Nagyvázsonyban, így ők a kapcsolódási pont köztünk. Ők rendelkeznek tapasztalatokkal az Európán kívüli partnerekkel kapcsolatos pályázatok terén. A segítségük nélkül nem vált volna valóra az álmunk. Az Erasmus + az Európai Bizottság 2014-2020 között futó oktatási, képzési, ifjúsági és sport programja. 18 és 30 év közötti fiatalok vehetik igénybe. A támogatás lehetőséget nyújt arra, hogy egy évet önkéntesként külföldön tölthessünk. Mi Ázsiába szerettünk volna eljutni, célországunk Nepál volt. Mindketten közel egy évet ebben a gyönyörű országban tölthettünk, ami nekem azért is különlegesen fontos volt, mert indológusként végeztem és nagyon érdekelt a világnak ez a fele- meséli Bettina- Utazásunk közel egy napig tartott, isztambuli átszállással. Munkaadónk egy nepáli civil szervezet a Campaign for Change Nepál volt, akik nagy szeretettel fogadtak minket az első naptól kezdve. Önkéntes munkánkat napi hat órában végeztük, a helyi magán- és állami iskolában tartottunk foglalkozásokat gyerekeknek.

Bakos Bettina és az önkéntesek száriban a Nők Ünnepén.

Egészen más az iskola Nepálban, mint itthon, és nemcsak az épület állapotára, vagy felszereltségére gondolok. Nepálban a diákok iskolai egyenruhát viselnek. Minden nap az udvaron gyülekeztek, a reggel zászlófelvonással, reggeli tornával indult-sorolta Mónika. A kezdeti félelmemre rácáfolva kedvesen fogadtak, szívesen vettek részt a foglalkozásokon. Katmanduban számos iskola van, a szakköröket mindig más-más helyen vezettük. A magániskolák diákjai talán az angoltudásukban „főzték le" a többieket, más különbséget nem tapasztaltunk. Fogadószervezetünk a CCN (Campaign for Change Nepal) lehetőséget adott arra, hogy felnőtt értelmi fogyatékos napközibe is eljussunk, itt például papírcsákót hajtogattunk. Másutt –többek között- nyakláncfűzés, gyertyaöntés volt a program. Nepálban az emberek szeretnek ünnepelni, a nemzeti ünnepeken túl a hindu és buddhista vallási ünnepeket is tartják. Legnagyobb meglepetésünkre köszöntik egymást Valentin napon is. Nem csoda, hogy amikor bemutattam a magyar farsangi népszokásokat, osztatlan sikert arattam vele.

A magyar farsangi népszokások osztatlan sikert arattak. Fotó: Európai Önkéntes Szolgálat

Mivel az Erasmus + pályázat adott pályázati időszakban több önkéntes fogadását teszi lehetővé, nekünk is voltak lakótársaink más országokból. Albérletünket négy másik fiatallal megosztva egyetlen percig sem unatkoztunk. A hosszú áramszünetek miatt minden este gyertyafényes vacsoránál ülhettünk, az elején idegen volt a szituáció, de belejöttünk. Katmanduban a lakáson belül még a francia, spanyol, olasz és magyar kultúra is keveredett, de pár hét után megszoktuk egymást, és ma már barátok vagyunk. Nepálban az emberek a nepálit beszélik, angolul kevesen tudnak, így mi is elkezdtük tanulni a nyelvet, de már nem sokat tudok felidézni- nevet Bettina. A legfontosabb szó, amivel indítják a beszélgetést: Namaste (magyarul Üdvözöllek).

Az önkéntes munka egy nagyon jó lehetőség volt arra, hogy munkatapasztalatot szerezzünk, megtanuljunk egy másik nyelvet és új barátokat szerezzünk. Nem bántuk meg és szívesen visszamennénk, jó nézegetni a fotókat, már ismerős a táj és sok ember is. Mivel én szociális munkás vagyok, néhány szakmai eseményt is megszerveztem. Fiataloknak a konfliktuskezeléssel kapcsolatos szakmai műhelyt rendeztünk, illetve főiskolásokkal beszélgettünk a diszkriminációról. Kipróbálhattam magam- értékelt Mónika. Azoknak érdemes élni ezzel a lehetőséggel, akik nyitottak más kultúra iránt és nem a pénzszerzés motiválja őket elsősorban, hanem a tapasztalatszerzés a világban.

Nepálban, ha valaki megérkezik, vagy éppen hosszú útra indul, szerencsehozóként gyönyörű selyemsálat akasztanak a nyakába. A sál jelkép, hogy gondolnak rá, és a sállal kívánják megóvni az vándort. Utazás közben változik a világ és közben- szinte észrevétlenül- az utazók is megváltoznak. Formálja őket minden új tapasztalat, így válik az út egyben életük legnagyobb belső utazásává is. Más emberként térnek haza, tarisznyájukba új színek, illatok, emlékek kerülnek, és ezeket hazaérkezve megosztják az otthonmaradottakkal, ebben az esetben a Fekete Sereg Ifjúsági egyesület klubjában ülő érdeklődőkkel.

Az önkéntes szolgálat egy éve alatt a fiatalok élete és maguk is sokat változtak. Megtanultak gondoskodni magukról, minden körülmények között helytállni, kapcsolatot teremteni másokkal. Felnőttekké értek, a szó legnemesebb értelmében, és közben élvezték feladatainkat, dolgoztak és nyelvet tanultak. Észre sem vették, és már el is repült ez az egy év. Most új feladat előtt állnak: be kell illeszkedniük ismét Magyarországon és felvenni a hétköznapi élet fonalát. Sok sikert hozzá!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!