Hétvége

2014.09.19. 09:13

Megyénkbeli az Év Főépítésze

Sümeg - Főépítészi díjjal ismerte el a szakma az idei XIX. Országos Főépítészi Konferencián, Szentgotthárdon Papp Zoltán Tamás Sümeg-Tapolca és Sávoly főépítészének közel negyed százados szerteágazó főépítészi szakmai, közösségi és szervező munkáját.

Tisler Anna

A kitüntetett hosszú ideje szervezője különböző szakmai fórumoknak, így az évente ismétlődő főépítészi konferenciáknak is. A főépítész neve már számos szakmai díjjal összekapcsolódott. Ybl díjas lett az általa tervezett Budapesti Szemétégetőmű, Hild díjat kapott Tapolca városa, amellyel a főépítész munkáját is elismerték, Podmaniczky adott a Hungária Nostra Sümegen végzett értékmegőrző-fejlesztő munkájáért. A Magyar Urbanisztikai Társaság szervező és szakmai munkásságát ismerte el Barna Gábor díjjal.

Jelen elismerését azért tartja különösen megtisztelőnek, mert annak odaítéléséről az építész-főépítész szakmai szervezetek tagjai döntöttek titkos szavazással. A főépítész szerteágazó munkát végez, tanított, szakmai folyóiratokban publikál, számos szakmai szervezetben dolgozik. Elnöke a Magyar Urbanisztikai Társaság Főépítészi Tagozatának, az Országos Főépítészi Kollégium Elnökségének 15 évig volt tagja.

A díjat augusztus 28-án adta át Papp Zoltán Tamásnak (balról) Huszár Gábor Szentgotthárd polgármestere, Czeiner Gábor Szentgotthárd főépítésze és Salamin Ferenc az Országos Főépítész Kollégium elnöke

 

Munkájában az élhető, fenntartható, szerethető környezet kialakítását tartja elsődlegesnek.

- Döntéseimet sohasem csak a szép-nem szép kategóriájából vezetem le, hanem mindig az adott helyet, helyzetet, a körülmények lehető legnagyobb összességét veszem figyelembe – mondta. - Az építmény sohasem önmagában áll, hanem egy közelebbi és tágabb környezetbe illeszkedik, ahol emberek élnek. Számomra a legfontosabb, hogy ők jól érezzék magukat, szeressék természeti és épített környezetüket, s az építmény összhangban legyen a kor követelményeivel is. Tisztelem azokat, akik műemléki épületet vásárolnak, állítanak helyre, s abban élnek. A felújításkor viszont figyelembe kell venni a történelmi kontinuitást, a változó korok igényeit, az élhetőséget. A műemléki épületekben sem lehet másodlagos ember az állampolgár, a XXI. századi komfortot számára is biztosítani kell. A főépítészi munkában a karmesteri szerep mellett szerencsés ha néhány „hangszeren” is játszik az ember, ha nemcsak főépítész, hanem építész és urbanista is. Alkotó munkával tud példát mutatni a település arculatának alakításában, az egyes épületek megvalósításához.”

Papp Zoltán Tamás három különböző típusú településen végzi főépítészi tevékenységét. Sávolyban a MotoGP pálya tervezett elhelyezését felügyeli, ahol a modernséget, a technikát kell beilleszteni egy kistelepülést történelmi szövetében, minél kevesebb feszültséggel.

Sümeg jelentős egyházi építészettel büszkélkedő, barokk hagyományokkal bíró város. Tapolcát a Tavas-barlang, a tó és a belváros teszi különlegessé. A kitüntetett véleménye szerint mindegyik területen komoly szakmai kihívások várják, ezért is szereti mindhárom települést.

- A tervezéskor, akár épületről, akár magáról a településről van szó, nagyon komoly partnerségi munkát kell végezni – beszélt munkájáról. - A feladatot megkapó építész saját szakmai, emberi karakterén átvezetve fogalmazza meg a koncepciót, amit a megrendelő, a megrendelők elé tár. Megkérdezi, hogy tudnátok-e ezt szeretni? Ha igen, akkor a terv elkészül és azután történik meg a csoda: egyetértésben, szakmai összhangban százszorosára nagyítja fel az építő a tervet, míg eléri az 1:1-ben léptéket, a valóságos mértéket. A számtalan buktatóval és örömmel végzett munkában nagyon fontos végig az összhang, akkor születhet optimális megoldás, harmónia. Főépítészi munkámban általában nem mondok nemet, mindig próbálom a hogyanra helyezni a hangsúlyt. Ez persze több fáradsággal, kreativitással jár, de a végeredmény mindig kárpótol. Nem próbálok szakmai tekintéllyel érvényt szerezni az elképzelésemnek, minden esetben megfelelő kommunikációval, a meggyőzésre törekszem. Hiszem, hogy az építés, településfejlesztés komplex folyamatában nagyon fontos a konszenzus megtalálása. Szeretem a hivatásomat, szeretem az embereket, s remélem ezt a hozzáállást megérzik az ügyfelek is és bizalommal vannak szakmai tanácsaim iránt. Az elkészült harmonikus eredmény tudja igazolni a közös munka elveinek igazát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!