Hétvége

2014.10.10. 18:50

Levélkincs a gyűjteményben

A veszprémi levéltár őrzi Koppányi aga párbajra hívó levelének 17. századi másolatát. A török tiszt és a magyar várkapitány párbajáról szóló történetet a huszadik században történelmi regényben és filmen is feldolgozták.

Marton Attila

Az endrédi birtokos török tiszt és Pisky István tihanyi várkapitány történetét számos legenda övezte. Ezek egyike, hogy Pisky és Ibrahim aga – a koppányi elnevezés a Somogy megyei Törökkoppány településre utalhat – jól ismerték egymást. Bár ez elsőre furcsának tűnik, nem számított ritkának a magyar és török nemesek között a hódoltság idején: Eötvös Károly például arról ír, hogy béke esetén a tihanyi réven keresztül látogatták egymást a magyar és török urak, s együtt is mulattak. A két tiszt tehát ismerte egymást, egyszer azonban valamin összevesztek, s becsületüket – a kor szokásának megfelelően – párbajjal próbálták megvédeni, mondta Márkusné Vörös Hajnalka, a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltárának igazgatóhelyettese. A török aga levele 1589. március másodikán kelt s ebben a provokáló levelekre jellemzően számos nyomdafestéket nem tűrő kifejezés is szerepel.

Érdekesség, hogy ebben a korban a magyar törvények halállal büntették a káromkodást. A levél több szempontból is kuriózumnak számít: kevés párbajra hívó levelet ismernek a kutatók, emellett a végvárrendszer hétköznapjairól is információkat nyerhetnek belőle, mondja a levéltáros. A levélre nem született válasz, azt azonban a szakember nem tartja kizártnak, hogy a párbaj időpontját később egyeztették a felek. Arra, hogy a párbaj valóban megtörtént-e, illetve, hogy ennek a helyszíne a befagyott Balaton lett volna, kérdéses, mondja a szakember. Eötvös arról ír, hogy a párbaj elmaradt, mert az agának aznap három gyermeke született háremhölgyeitől.

A történészek annyit kiderítettek, hogy Pisky István évekkel később a szigligeti vár ostrománál vesztette életét. A párbajra hívó, provokáló levél megihlette Fekete Istvánt is, aki A koppányi aga testamentuma című történelmi regényében eleveníti meg a párbajt, a hatvanas években pedig Zsurzs Éva rendezett filmet. Márkusné Vörös Hajnalka úgy véli, a műalkotások létező személyek történetét dolgozzák fel, bár szerinte kérdéses, hogy minden úgy történt-e meg, ahogy leírják. A bizonytalanság legfőbb oka, hogy komoly legendárium épült ki a párbaj körül, amit a már hivatkozott Eötvös Károly is feldolgozott Balatoni utazás című könyvében.

Ibrahim aga levele 1951-ben, a ciszterci rend feloszlatásakor került a veszprémi levéltárba. A rend hányatott sorsú levéltári gyűjteményének egyik részét a rendőrség foglalta le. A Veszprémbe került kézirattári gyűjtemény másik részét később az Országos Széchényi Könyvtár kapta meg.

A ciszterciek tudós műgyűjtők voltak, így a rend története mellett olyan kiemelkedő politikai-közéleti személyiségek levelezését is megőrizték, mint II. Rákóczi Ferenc vagy Kazinczy Ferenc. A török tiszt levele valószínűsíthetően másolat, a levéltáros szerint írásképe ugyanis némiképp eltér a 16. században megszokottól. A legvalószínűbb, hogy az eredetinél ötven évvel később születhetett, megtartva az eredeti formát.

Az igazgatóhelyettes kiemelte, a Balaton és környéke két birodalom végvidéke volt a török korban amelyet a Habsburg és az Oszmán birodalom egyaránt a fennhatósága alatt tartott: mindkét birodalom sarcoltatta a lakosságot, de megegyeztek, hogy a felét szedik be az adóknak. A határsáv később a gálya-rab-prédikátoroknak is segítséget nyújtott, az itt lakó prédikátorokat nem tudta a magyar közigazgatás elfogni, arra hivatkozva, hogy az ő illetékességük csak a királyi Magyarország területére terjed ki.

Arról, hogy a legenda mennyire épült be a helyi hagyományba, egy 19. század eleji, kézzel készített térkép tanúskodik. A levéltár mintegy 700 kéziratos térképe közül az egyik endrédi térkép színes illusztrációja a török tisztet ábrázolja. A kéziratos térképeket gyakran illusztrálták rajzokkal, de az ritkaságnak számít, hogy egy török katonát ábrázolnának. A korabeli településeket felmérő térképek a reformországgyűlések hatására készültek azzal a céllal, hogy felmérjék a jobbágyok telkeit, illetve a legelőket és az erdőket kedvezőbb művelés alá vonhassák. Emellett rengeteg információt is hordoznak, az endrédi térképen például eltérő színekkel jelölték a művelési ágakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!