Hétvége

2014.10.31. 08:30

Jobb a tavaszi haltelepítés

Megyei körkép - Az állománypótlási stratégiák tesztelése érdekében haljelöléseket végeznek a Balatonon, mindez a horgászok érdekeit szolgálja.

Tremmer Tamás

A ponty Magyarország legfontosabb gazdasági és sport hala, amelyet természetes vizeinkbe is széles körben és jelentős mennyiségben telepítenek. Lévén a pontytelepítések költségei a Balaton horgászcélú hasznosítási költségeinek igen jelentős részét teszik ki, különösen fontos a kihelyezéseknél a lehető legjobb hatásfokot elérni. A haljelölés pedig költséghatékony, jól hasznosítható adatokat szolgáltat.

Turcsányi Béla halat jelöl (Fotó: Tremmer Tamás)

Haljelöléseket a Balatonon már régóta alkalmaztak a kihelyezett halak elterjedésének és növekedésének vizsgálatára. Eddigi tapasztalataikról Specziár András (MTA Ökológiai Kutatóközpont, Balatoni Limnológiai Intézet) és Turcsányi Béla (Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.) számoltak be a Naplónak. Az átfogó pontyjelölés célja a telepítési hatékonyság növelési lehetőségeinek feltárása. Munkájuk során a lehetséges kihelyezési stratégiák horgászfogásokra gyakorolt hatását hasonlították össze. A jelölt halak telepítése 2010-ben kezdődött, a tóba 250 darabos csoportokban pontyot helyeztek ki, variálva a kihelyezés idejét (tavasz, nyár és ősz), és helyszínét (Keszthely, Szemes és Siófok), módját (parti és nyíltvízi kihelyezés), valamint a halak méretét (500 gramm alatti és feletti példányok).

A visszafogások idejét és helyét a horgászok jelezték számukra, összesen 821 (18,2 százaléknak felel meg) ponty visszafogásáról értesítették őket. Az eredmények szerint, a legnagyobb arányú visszafogás a nyári, míg a legkisebb a késő őszi telepítésű halaknál volt. A visszafogás valószínűségét a kihelyezés helye, módja és a vizsgált tartományban a hal mérete nem befolyásolta, a kihelyezés ideje és helye azonban igen. Legnagyobb területi lefedettséget az őszi, illetve a balatonszemesi telepítéseknél kaptak.

Ilyen fonaljelet kapnak a pontyok

Az adatok alapján úgy vélték, a nyári kihelyezéseknél kisebb adagokban a tó teljes partvonala mentén kell telepíteni, míg kora tavasszal koncentráltabb telepítésekkel is kellő haleloszlást érhető el. Ugyanakkor, az őszi telepítések hatásfoka nem tűnik kellően kedvezőnek, így a halak tógazdasági átteleltetésének lehetőségeit lehet célszerű bővíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!