Hétvége

2014.12.23. 16:35

Jézuska: láthatatlan és nincs szemüvege

Vajon hogy néz ki a Jézuska? Honnan tudja meg a kívánságainkat? Hogyan teszi a fa alá az ajándékokat? És egyáltalán ki ő? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ a veszprémi Ringató óvoda Macskacicó csoportjában.

B. Virág Rita

A gyerkőcök már napok óta a karácsony lázában égtek, közösen mézeskalácsot sütöttek és ottjártunkkor éppen sógyurmából ajándékot készítettek szeretteiknek. Eleinte félénken válaszoltak, de gyorsan akklimatizálódtak és néhány perc múlva már az óvó néniknek kellett nyugalomra inteni őket. Természetesen, aki akarta, elmondhatta véleményét, és őszintén szólva sokszor leplezni kellett mosolyunkat, mert cuki elképzeléseket hallottunk arról, ki mit gondol a Jézuskáról.

A hatéves Bogi szerint egy angyalkáról van szó, akinek fehér a ruhája és a szárnyai is.

- Tavaly küldtem neki levelet. Kértem tőle egy kétkerekű rollert és meg is hozta. Elfoglalt, ezért soha nem találkozunk vele - magyarázta az ifjú hölgy.

Barátnője, Száva először is azzal kezdte, a Jézuska mindenkivel kedves. Hozzátette, a születését ünnepeljük ilyenkor, ő a mennyei atya. Megajándékozzuk egymást, és a játékainkkal bárki játszhat ilyenkor, mert mi is kedvesek és aranyosak vagyunk. Tavaly mézeskalácsot tettem ki neki - tudtuk meg.

Ez az információ aztán sokakat történetmesélésre sarkallt. A hatesztendős Erik azonnal elmondta, előző évben, miután elfogyott otthon a mézeskalács, csokis sütit tettek ki a Jézuskának, és mire felébredtek, egy harapás hiányzott a csemegéből.

- Szerintem varázslattal tud bejönni az ajtón, Vékony és sárga a haja. Minden évben kérek tőle valamit, de nem tudtam még soha írni - tájékoztatott a fiatalember.

Illusztráció

Barna elárulta, náluk mindig a Jézuska díszíti fel a karácsonyfát. Mire a délutáni alvásból felébrednek, addigra ott áll a nagyszobában a gyönyörű fa. Este mindig eléneklik a Kiskarácsony, nagykarácsony című dalt és meggyújtják a gyertyákat.

- A Jézuska elmegy az ajándékgyárba, mindenkinek kiveszi, ami kell, és elhozza nekem. Kislánynak álcázza magát, így ilyenkor nem ismerjük fel. Idén Transformert kérek tőle - avatott be titkába a fiúcska, és nagy nehezen azt is kibökte, nemcsak a Tűzlovagot, hanem az összes figurát szeretné.

Noémi azzal kezdte, ők már otthon kétszer is csillagszóróztak. Persze megírták a kívánságaikat a Jézuskának: - Apa leírta, én meg mondtam neki, aztán majd kiderül - reménykedett a kislány.

Az ötéves János szerint a Jézuska mindenképpen fiú és nincsen szemüvege. Melegítőben és sportcipőben hordja szét az ajándékokat, mert az a kényelmes viselet. Amíg ők templomban vannak, addig az ablakon berepül és a szobákban elhelyezi a meglepetéseket. Ezekkel nemigen értett egyet testvére, Dóra: - Anyukánk minden évben elmegy hozzá és megkéri, készítse el az ajándékainkat. Karácsonykor ingben, csinosan dolgozik, és szerintem meg fiú és akkora, mint egy kisgyerek.

Alíz határozottan jelentette ki, nem repül, hanem beugrik az ablakon, aztán a fa alatt elhelyezi a csomagokat.

- Hosszú haja van, de nem copfban hordja. Ingben, nadrágban és szép cipőben jár házról házra az ajándékokkal - magyarázta az ovis.

Erik egy különös történetet osztott meg velünk: - Tavaly távirányítós BMW-t kaptam, holnap lett és elromlott, nem tudott többé kanyarodni. Apa elindult, hogy visszavigye a Jézuskának, de csak a manójával találkozott, és a BMW helyett egy terepjárót hozott vissza. Azzal is nagyon szuper játszani.

Ezzel zártuk a beszélgetést, és az óvó nénikkel megegyeztünk, olyan jó lenne, csak egy karácsony erejéig, újra gyereknek lenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!