Hétvége

2015.02.06. 11:05

Elég adrenalin a börtön a női parancsnoknak

Kezdetben a média élénk érdeklődése középpontjában álltam, mint egyedüli női parancsnok, szerencsére ma már nem ez az egyedüli téma a velem készült interjúkban. Büszke vagyok arra, amit elértem, remélem sikerül bizonyítani, hogy ebben a „férfias” szakmában nekünk, nőknek is van keresni valónk – hangsúlyozta Németh Éva, ezredes, a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka.

Kovács Erika

Nemrég közölte: férőhelyeikhez képest jelentős a plusz fogvatartotti elhelyezés. Ez mit jelent feladataikra nézve?

Már 2007 óta működik az országban az úgynevezett telítettség-kiegyenlítő program , amely azt jelenti, hogy az országos, átlagosan 140 százalék körüli telítettséget megpróbálják az ország büntetés-végrehajtási intézeteiben arányosan elhelyezni. Korábban voltak olyan előzetes házak, ahol 200-300 százalékos volt a zsúfoltság, és adódott úgy is, ahol ez bőven 100 százalék alatt maradt. Veszprém megyében a 198 férőhelyes börtönt nem lehetett megtölteni olyan előzetesekkel, akik ebben a megyében követték el bűncselekményeiket, így 75-80 százalék közti telítettséggel üzemeltünk. A program alapján most más megyék előzeteseit is Veszprémben tartjuk fogva, de szép számmal vannak jogerős elítéltjeink is. Korábban az uniós elvárásoknak megfelelő normákat már mi sem tudjuk biztosítani: az eredetileg két személyes zárkában három, a négy személyesben esetenként nyolc személyt helyeztünk el. Az átlagos fogvatartotti létszámunk a 2007-et megelőző időszakhoz képest körülbelül 50 százalékkal, száz személlyel nőtt, az ehhez tartozó személyi állomány létszáma azonban nem változott: minden szakterületen nagyobb a leterheltség és csak igen átgondolt szervező-munkával és jelentős túlórával tudjuk a feladatokat végrehajtani. Jelenleg 279 fogvatartott van, a személyi állomány pedig 128 fős.

- Milyen a mérleg, ha visszatekint a tavalyi évre?

- Tavaly súlyos rendkívüli esemény nem történt: sem szökés, sem befejezett fogvatartotti öngyilkosság. Feladatainkat törvényesen, szabályosan láttuk el, a bővítettük a fogvatartottak munkalehetőségét. A személyi állomány fluktuációja csökkent, bevételi céljainkat túlteljesítettük, ami többek között munkáltatásból adódott. 2014-ben először történt a szervezet egészét érintő teljesítmény-értékelés, eszerint 83,91 százalékot értünk el. Rosszabb évünk soha ne legyen!

- Mik voltak a legjelentősebb feladatok? Mi jelentette a legjelentősebb kihívást?

- A törvényes, biztonságos működés, a forrásokhoz igazított szolgálat-ellátás.

- Nagyon kedvezőnek tartjuk, hogy a fogvatartottaknak kerestünk új, külső munkalehetőséget, például egy Veszprém melletti Zrt. telephelyén végeztünk tereprendezést, illetve jelenleg is egy autóalkatrész összeszerelésével foglalkozó cégnek végzünk munkát. Bővítettük a már meglévő munkahelyeinket, többek között a konyhán, így összesen 22 százalékkal növeltük a foglalkoztatást, a bevételeink 63 százalékkal meghaladták a tervezett összeget. Másik kiemelt feladatunk volt a személyi állomány oktatása, vizsgáztatása, amire az idén életbe lépő törvény miatt volt szükség.

Németh Éva
Fotó: Penovác Károly

- A sajtó egyre többet tekinthet be falaik közé. Mi a céljuk ezzel?

- Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy szakmai munkánkról, eredményeinkről tájékoztassuk a külvilágot. Hivatásunk különlegességét, szépségét és nehézségét szeretnénk megmutatni, másrészt azért, mert a fogvatartottak társadalomba történő visszavezetése a környezet befogadó támogatása nélkül nem valósulhat meg. Ehhez óriási segítséget jelenthet a média. Nyitottságunkat nem csak a sajtó érzékeli, hanem a megye iskolái, a társ rendvédelmi és fegyveres szervek, az önkormányzatok és a civil szervezetek is. 2014-ben 64 csoportban több mint 1600 diák látogatott meg minket, aminek célja részben bűnmegelőzési, másfelől a szakmai tájékoztatás.

- Mi a szépsége ennek a hivatásnak?

- Mindenki számára más és más. Nekem személy szerint az emberekkel való foglalkozás minden formája felemelő. Sokszor hangoztatom, hogy az ember a legkényesebb nyersanyag, mindenki önálló személyiség, ugyanaz a történés mindig más reakciót vált ki, és ugyanaz a hatás sem mindig ugyanazt hozza ki az egyes emberből. A cél az, hogy mindenkiből a lehető legjobbat sikerüljön kihozni, megfelelő motivációval, a segítő támogatás és a kemény szigor kényes egyensúlyával. Ez vonatkozik az általam irányított személyi állományra és a fogvatartottakra is. Természetesen ez egy roppant nehéz feladat, de ebben a nehézségben rejlik számomra az igazi kihívás és szépség.

- Milyen esztendő elé tekint?

- A 2015-ös év a változások éve lesz a fogvatartottak és a személyi állomány részére is. A január elsejétől hatályba lépő új büntetés-végrehajtási törvény számos olyan változást hoz, mely a fogva tartást új alapokra helyezi: nagyobb hangsúlyt kap az elítéltek foglalkoztatása, együttműködési kötelezettsége, a tartási költségekhez történő hozzájárulása és a differenciálás, az egyénre szabott reintegrációs módszerek. A különböző végrehajtási fokozatokban három féle lesz, általános, enyhe és szigorú. Eszerint: megéri majd a fogvatartottnak együttműködni és betartani a szabályokat, hiszen ezáltal kedvezőbb körülményeket teremthet magának, például többet telefonálhat és gyakrabban fogadhat látogatót, több programban vehet részt. A személyi állománynak jelentős pozitív változás lesz a várhatóan 2015 nyarán életbe lépő új életpálya-modell, amely a hivatásunkban előmenetelt, átjárhatóságot, biztos, kiszámítható jövőt, az illetmény és a különböző juttatások emelését ígéri.

- Nem szokványos, hogy ezen a területen női vezető áll. Érzékeli ezt?

- Valóban nem. A büntetés-végrehajtási szervezetben 30 százalék a női dolgozók aránya, ez az első számú vezetőknél mindössze hét százalék, 28 intézetparancsnok közül jelenleg két női vezető van. Rajtam kívül még a Kalocsai Fegyház és Börtön élén áll női parancsnok. 2007 novemberében, mikor parancsnokká neveztek ki, akkor egyetlen női intézet vezető voltam. A beosztást pályázaton nyertem el, 12 másik jelentkező előtt.

- Az elvárások ugyanazok minden vezetővel szemben, semmiféle megkülönböztetést nem érzékeltem sem pozitív, sem negatív irányban. Úgy érzem, az eltelt több mint hét év alatt az állományom és a vezetőtársak is elfogadták ezt az állapotot. Nőként lehet, hogy kicsit eltérőek a vezetői módszereim, például jobban figyelek az apró részletekre, de igyekszem mindenkor a szakmai elvárásoknak és a jogszabályoknak megfelelően irányítani. Természetesen kezdetben a média élénk érdeklődése középpontjában álltam, mint egyedüli női parancsnok, szerencsére ma már nem ez az egyedüli téma a velem készült interjúkban. Büszke vagyok arra, amit elértem, remélem sikerül bizonyítani, hogy ebben a férfias szakmában nekünk, nőknek is van keresni valónk

- Hogyan töltődik fel, mi a passziója?

- Különleges hobbim nincsen. A munka mellett én is gyakorló háziasszony vagyok: kertes családi házban élek, férjem, gyermekeim, kutyám, macskám van. Ha munkahelyi feladataim és a család körüli teendők mellett van szabadidőm, szívesen olvasok, biciklizem vagy kirándulok, szóval semmi extrém, plusz adrenalin, abból elég annyi, amennyi egy börtön vezetésével jár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!