Herend

2016.02.01. 19:07

Herend világhírű település lett

Herend - A manufaktúra közvetlen környezete tökéletesen harmonizál az előállított termékek színvonalával, amihez az új városvezetés, a bakonyi táj szépségeihez igazodóan, a város külső megjelenését is igyekszik „felzárkóztatni” - jegyezte meg Jánszky László polgármester, aki mérföldkőként tekint 2015-re Herend történetében.

Heffler Péter

A sikertörténet egy februári kormányhatározattal indult, amely több mint ötszáztízmillió forintos keretet biztosított a település állami tulajdonú útjainak felújítására - kezdte Jánszky László polgármester.

- A munkálatok elkezdődtek, és a Vasút utca aszfaltozása a Kinizsi utcától a vasútállomásig már be is fejeződött. Itt a keresztirányú vízvezeték-bekötések mellé védőcsöveket helyeztünk el, hogy csőtörés esetén ne kelljen felvágni az aszfaltot, így a beépített védőcsövekben átmehet az új vezeték az út alatt. Ősszel a Kossuth utca két végét tudtuk csak elkészíteni, mert a szakemberek jelezték, hogy az utca alatt két kilométer hosszan nagyjából hatvanéves azbesztcement gerincvezeték fut fém rákötésekkel. Ez az egyszerű halandók nyelvén azt jelenti, hogy az évi több csőtörés garantált. Miután nem szerettük volna tönkretenni új főutcánkat az aszfaltfelvágásokkal, úgy döntöttünk, hogy korszerű vízvezetéket építünk ki az elavult helyett. Még zajlott a tervezési folyamat, miközben megpróbáltunk állami támogatást kérni az elvégzendő munkák finanszírozására, de akkor ez nem sikerült. Engedélyt kértünk tehát a saját forrásunk mellé hitel felvételére. A közbeszerzésen nyertes cég elkezdte a munkálatokat, melyek kulturáltan, jó ütemben haladnak. Előreláthatóan az utca felújítása május végéig befejeződik - árulta el Jánszky László.

Az iskolások már új ablakkal ,szigeteléssel és napelemmel rendelkező intézményben tanulhatnak

Természetesen az útburkolatok javításával nem ér véget a fejlesztések sora. 2015 nyarán megvalósult meg egy napenergiát hasznosító rendszer, amely az iskola és az önkormányzati épület tetőszerkezetén látható. A napelemek beüzemelése után jelentősen csökkent a vásárolt áram mennyisége, emelte ki a polgármester.

- Ősszel újabb lehetőséget kaptunk öt intézményünk felújítására. Ennek munkálatait november elején kezdtük meg, és alig másfél hónap állt rendelkezésünkre a készre jelentésig. Több ezer négyzetméter külső és födémszigetelés mellett közel kétszáz nyílászárót gyártattunk le és cseréltünk ki ez idő alatt. Igyekeztünk a projektmenedzsmenttel és a kivitelezőkkel precízen szervezni a munkát, de szükség volt a kegyes időjárásra is. A munkálatokat határidőre befejeztük, így százötvenmillió forint értékben megújulhatott mind az öt intézményünk. Reméljük, hogy a korszerű ablakok és a tizenöt centiméter vastag szigetelés megléte a fűtésszámláinkon is látszik majd - mondta még Jánszky László.

Jánszky László polgármesterreméli, hogy a közművesítettépítési telkek meghozzák a fiatalokkedvét a letelepedéshez
Fotó: Balogh Ákos

Továbbá Herenden közművesített telkeket is kialakítottak a B lakóövezetben huszonnégymillió forint értékben, amire a polgármester szerint azért is szükség volt, mert Veszprém az új gyorsforgalmi útnak köszönhetően tíz perc autózásra van a településtől, és arra számítanak, hogy megélénkül a telekvásárlási kedv a városukban.

- Azért, hogy az új év se kezdődjön rosszul számunkra, december 29-én újabb kormányhatározat született arról is, hogy ismét méltányolták kérésünket, és nyolcvanmillió forint adósságunkat, amelyet a vízvezetékcserére voltunk kénytelenek felvenni, a kormány jóváírta - árulta el a polgármester, majd a dolgos tavalyi évvel kapcsolatban még megjegyezte:

- Fontosak a helyben megfogalmazott tervek és a prioritások. Herend képviselő-testülete egységes, és képes pontosan megfogalmazni az elérendő célokat. Hazánkban azonban 3154 település van, és mindegyiknek vannak jogos igényei.

Köszönettel tartozunk megyei kormánypárti politikusoknak, önkormányzati vezetőknek, a kormányhivatal vezetésének, és nem utolsósorban a Fidesz választókerületi elnökének, Ovádi Péternek, akiknek a segítsége nélkül hangunkat aligha hallották volna meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!