Konferencia Veszprémben

2023.09.15. 20:00

Mit ér az élet sport nélkül?

A Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete és a Veszprém Megyei Testnevelő Tanárok Egyesülete a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Szakállamtitkárság támogatásával Országos Testnevelésügyi Konferenciát szervezett Veszprémbe. A rendezvény megnyitóját pénteken délután a Veszprémi SZC SÉF Vendéglátás-Turizmus Technikum és Szakképző Iskolában rendezték.

Juhász-Léhi István

Fotó: Nagy Lajos

Hegedűs Barbara alpolgármester elmondta, Veszprém egy sportos város, amely országos és nemzetközi szinten is elismert sportolókkal büszkélkedhet.

– Célkitűzésünk, hogy minél több gyermek és fiatal legyen, aki megszereti a sportolás, a mozgás örömét, hiszen ez garantálja azt, hogy egészséges és kiegyensúlyozott felnőttként élhessenek – mondta az alpolgármester. Schmitt Pál, volt köztársasági elnök köszöntőjében Veszprémet, mint Európa Kulturális Fővárosát méltatta, hiszen mint mondta, a város és a régió bemutatkozik az európai kultúrának, oktatásnak, művészetnek és vallásnak. Személyes példáján keresztül mutatta be, hogy a testnevelő tanár egy megkerülhetetlen személyisége a tantestületnek, hiszen amíg a többi tanár a gyerek szellemével és lelkével foglalkozik, addig a testnevelő tanár az, aki odafigyel a szemek csillogására. Felhívta a figyelmet arra is, a magyar kormány most azt határozta el, hogy minden gyerek tanuljon meg úszni.  

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter elárulta, a SÉF helyén lévő egykori iskolában tanult, itt voltak anno a tornaóráik is. Hangsúlyozta, minden közösség fontos, hiszen a kisközösségekből épülnek fel a nagy közösségek, és csak akkor tud egy nagy vállalkozás is sikeres lenni, ha annak minden tagja megtalálja magát benne. Elmondta azt is, több mint egy évtizede a magyar kormány a mindennapos testnevelés révén világszerte párját ritkító lehetőséghez juttatja a magyar testnevelő társadalmat. – Abban bízom, hogy ez a lehetőség meg is hozza a gyümölcsét. Éljünk egészségesebben, egy kicsit jobban figyeljünk magunkra, és talán nem mi leszünk Európa legelhízottabb nemzete – jegyezte meg.

Schmidt Gábor sportért felelős szakállamtitkár-helyettes kijelentette, szeretnék, hogyha sportnemzetből sportoló nemzetté válnánk. – Továbbra is fontos, hogy ott legyünk a világ élvonalában, legyenek élsportolóink, de legalább ilyen fontos, vagy talán még fontosabb, hogy minél többet sportoljunk – mutatott rá. Szerinte nem csak a gyerekeknek kell feladatot adni, hiszen a sport különböző értékeire is fel kell hívni a figyelmet. – Szeretném, hogyha megtanulnának győzni, megtanulnának veszíteni, megtanulnák a kudarcot kezelni – mondta.

– Nekem az egész életemet körülszövi a sport és a sport iránti tisztelet, amit az általános iskolás testnevelő tanáromtól kaptam – ezt már Ovádi Péter országgyűlési képviselő mondta. – Tőle kaptam az útravalót, hogy mennyire fontos az, hogy sportoljunk, és mindegy, hogy mit, de mozogjunk. Ezt próbálom a mai napig is betartani és igyekszem a gyermekeinknek is átadni – mondta. Szerinte fontos az is, hogy a politikusok ebben is példát mutassanak. – Az infrastrukturális háttérben volt elmaradásunk, de ezt behozzuk. Fontos, hogy a gyermekeink ne csak a mozgás, hanem a sport szeretetét is megtanulják. Ezért fogunk a továbbiakban is dolgozni – mondta a képviselő.

Ezután a Dr. Istvánfi Csaba Életműdíj átadása következett, melyet Szalay Piroska, a MTTOE titkára vezetett fel. Elhangzott, az Életműdíjat a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete alapította, és 2020-ban adták át először. Idén Prohászka Zsoltnak, az MTTOE egykori alelnökének ítélték oda posztumusz. Az elismerést özvegye, Prohászkáné Nemes Szilvia vette át Schmitt Páltól. A köszöntők után a volt köztársasági elnök tartott előadást. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!