Puskás Akadémia

2022.05.02. 19:07

Minden lehetőség adott a fiataloknak

Hazánk egyik legsikeresebb labdarúgó-akadémiája, a Puskás Akadémia tartott előadást a Veszprémi Foci Centrum Utánpótlás Sportegyesület (VFC USE) meghívásának eleget téve a minap.

B. Virág Rita

Jobbról: Artner Tamás, a VFC USE szakmai igazgatója, Szabó Péter ügyvezető és Liszkai Dezső, az akadémia elnöke

Forrás: VFC USE

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) nemrég új struktúra szerint osztályozta az utánpótlásképző egyesületeket. Eszerint a tíz állami akadémia mellett 27 klub kapott B szintű besorolást. Ilyen tehetségközpont lett a VFC USE is, ahol napi szinten közel hétszáz gyermek sportol. A rendszer lényege a felfelé áramoltatás, vagyis a kisebb egyletek a tehetséges gyermekeket feljebb adják, előbb a tehetségközpontoknak, majd onnan, ha mindegyik fél úgy szeretné, akkor a területért felelős akadémiának. 

A VFC USE a felcsúti központ bázisegyesülete. A Puskás Akadémiától Liszkai Dezső és Csordás Szabolcs utánpótlás-menedzser tett látogatást Veszprémben, és beszélt az ifjú focistapalánták fejlődésének lehetőségeiről, buktatóiról, illetve a képzés céljairól. 

Elsőként Szabó Péter, a VFC USE ügyvezető igazgatója köszöntötte a megjelent szülőket és a meghívott egyletek képviselőit. A klubvezető elmondta, a veszprémi egyesület egyik célja, hogy az óvodától az egyetemig egy életpályamodellt nyújtsanak azoknak a tehetséges fiataloknak, akik ebben a városban képzelik el a jövőjüket. Hozzátette, a másik út az, amikor a kiválasztott játékos akadémiára megy, és onnan próbálja felépíteni játékoskarrierjét. 

Liszkai Dezső, a Puskás Akadémia igazgatója elsőként leszögezte, egyáltalán nem könnyű profi labdarúgóvá válni, a statisztikák szerint száz utánpótlás-játékosból mindössze tizenöt jut el az élvonalig, az NB I-ig. Épp ezért az akadémiák elsődleges feladata a nevelés. 

Elmondása szerint Felcsúton a gyerekek megtanulják, mi az a barátság, a bajtársiasság,megtanulnak önmagukért és egymásért küzdeni, csapatban gondolkodni, hinni önmagukban és társaikban, továbbá önállóvá válnak, és sokkal kitartóbbak lesznek, mint kortársaik. 

– Azonban mi, a szülők és az akadémia hiába adunk meg mindent a gyermekeinknek, lehetőséget, infrastruktúrát, megfelelő képzést, mert nem ezen múlik. Egyetlen dolgon múlik, az pedig a gyermek szorgalma, elszántsága – szögezte le. 

Hangsúlyozta még, hogy az akadémia nem engedi el a már kiöregedett futballisták kezét, próbálnak minél többeket alkalmazni, hogy a kötődés ne szakadjon meg.

Csordás Szabolcs utánpótlás-menedzser ismertette a lehetőségeket. A Puskás Akadémia több felnőttcsapatot is működtet, a legjobbak az élvonalban, az NB I-ben szerepelnek, jelenleg a bajnokságban a második helyen állnak. A Csákvár az NB IIben, a Puskás II pedig az NB III-ban ad módot arra, hogy az akadémisták a tudásuknak megfelelően minél nagyobb rutint, több tapasztalatot szerezzenek.

Ismertette, hogy a Puskás Akadémia nemcsak államilag elismert sportakadémia, módszertani központ, hanem komplex utánpótlás-nevelő műhely is, ahol a kimagasló szakmai munka mellett gimnáziumi oktatásban részesülnek a gyerekek. A központban a hagyományos edzéseken kívül egyéni fejlesztés, technikai képzés, sportágspecifikus foglalkozások, nemzetközi megmérettetések, videóelemzések, sporttudományi kutatások és mentálhigiénés foglalkozások is a programjukba tartozik. 

Az előadás után a szülők és a trénerek is feltehették kérdéseiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!