Kézműves

2024.05.01. 14:00

Ünnep Pécselyen: bemutatták értékeiket

Több évtizedes múltra tekint vissza a csipkeverés Mencshelyen és Pécselyen, ebből az alkalomból nagyszabású ünnepséget rendeztek az értéknapon a mencshelyi Csipkeházban az elmúlt hétvégén, ahol bemutatkoztak a dunántúli csipkekészítők is. A rendezvényt az Agrárminisztérium támogatta. 

Kovács Erika

A csipkeverés múltja, jelene és jövője Pécselyen, a csipkeverés átörökítésének 25 éve címmel köszöntők és előadások hangzottak el. Így méltatta az eseményt, illetve a hagyományőrzést mások mellett Kontrát Károly országgyűlési képviselő, Nagyné Bátor Alexandra, a Veszprém Vármegyei Értéktár Bizottság elnöke, Burgyánné Czibik Éva helyi polgármester, Balogh Ernőné Katalin csipkekészítő népi iparművész, a pécselyi Csipkeház tulajdonosa. Utóbbi büszkén beszélt a ma is működő csipkekészítő szakkörökről, amelyeken felnőttek és gyermekek egyaránt részt vesznek. 

Balogh Ernőné Katalin csipkekészítő népi iparművész, a Csipkeház tulajdonosa büszkén mutatta meg a gyönyörű darabokat Fotó: Kovács Erika

Pető Piroska környezetmérnök az értékek tárházáról, Pécsely értékeiről tartott előadást. A Csipkeházban találkoztak a dunántúli csipkekészítők, így a hungarikumok közé nemrég beválasztott höveji varrott csipke, a balatonendrédi vert csipke, az Országos Csipkekészítők Egyesülete, a Zalaegerszegi Csipkekör képviselői. 

Egerváry Márta az úgynevezett sprang, illetve a fonott csipkét mutatta be, és eljött a csipkeátörökítés 25. évét ünneplő Mencshelyi Csipkeverő Hagyományokat Ápoló Baráti kör, valamint a Pécselyi Csipkeverő Hagyományokat Átörökítő Baráti kör. Erdei T. Lilla etnográfus, csipkekutató a dunántúli vert csipkékről beszélt a kultúrházban. 

A résztvevők értéksétán keresték fel a Balogh Pincészetet, ahol Baloghné Király Mónika tulajdonos, a Balatonfüred-Szőlősi Hegyközség elnöke beszélt saját ültetvényeikről, boraikról, valamint a kitűnő balatoni nedűkről. A rendezvényre már napokkal előbb helyi asszonyok finomabbnál finomabb süteményeket készítettek. 

Az értékek őrzői azt tervezik, hogy a későbbiekben a már-már műalkotásnak is beillő finomságokat is beveszik a helyi értékek közé. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában