Évadzáró társulati ülés

2022.06.28. 20:13

Kőrösi Csaba tizedik alkalommal kapta meg a Petőfi-díjat

Kőrösi Csaba tizedik alkalommal vehette át a közönség által odaítélt Petőfi-díjat a Veszprémi Petőfi Színház kedd esti évadzáró társulati ülésén. A Latinovits-díjat Módri Györgyi, a Medgyaszay-díjat Péti Krisztina kapta.

Balla Emőke

Módri Györgyi, Kőrösi Csaba és Péti Krisztina

Fotó: Penovác Károly/Napló

Egy csodálatos évad végén vagyunk, mindenkinek köszönöm a munkáját és erőfeszítését, fogalmazott Oberfrank Pál a társulati ülésen. A Veszprémi Petőfi Színház igazgatója azt mondta, a járványhelyzet után megpróbálták felvenni a ritmust, minden bemutatójukat megtartották, mindegyik ünnep és siker volt. Az elmúlt évadban a közönség a nagyszínpadon elsőként Ken Ludwig A Hőstenor című bohózatát láthatta, melyet Tasnádi Csaba rendező állított színpadra. A második előadás ősbemutató, A mindenség elmélete című előadás, Kálloy Molnár Péter rendezésében. A Lili bárónő című operettet Forgács Péter, Shakespeare Ahogy tetszik című vígjátékát Oberfrank Pál állította színpadra. Az évad utolsó bemutatója Lévay Szilveszter és Michael Kunze Mozart! című zenés előadása, Somogyi Szilárd rendezésében. Az igazgató külön kiemelte a Shakespeare-bemutatót, nagy kihívás volt a társulat számára, vélte. Az évad két csúcspontja a Lélektől lélekig A színház gyógyító erejének fesztiválja és a Rátonyi Róbert Operettfesztivál, melyek bekerültek a város kiemelt fesztiváljai közé. Oberfrank Pál szólt arról, hogy a bemutatókon kívül a Petőfi Színház a Kerényi-programot is folytatta Balatonalmádiban, ahol új közönséget, közösséget szerzett. Öröm, hogy két alkalommal voltak Erdélyben, itthon jótékonysági estet, gálát szerveztek az ukrán menekültek megsegítésére. A színház alapvető feladatain túl egyéb rendezvényeket szervez, például a Petőfi Szalont, melyben a különböző színházi szakmákkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Az igazgató elmondta, szeretnék a bérletes nézőiket visszacsalogatni a színházba, mert - ahogy a többi teátrumban, úgy Veszprémben is – a bérletes nézőszám jelentősen csökkent, ám jegyet nagyon sokan vásároltak. A színház gazdasági helyzete stabil, a társulat biztonságosan tud működni. 

Kellerné Egresi Zsuzsanna, a színház igazgatóhelyettese, kreatív menedzser arról beszélt, mennyire fontos az ifjúság nevelése, jelenleg éppen öt-hat éves gyerekeket táboroztatnak a színházban. A nagyobb diákoknak szervezett PetőfIfi Akadémia célja a pályaorientáció, személyiségfejlesztés, közösségépítés. 

Nagy Károly apátkanonok – aki vasárnap aranymiséjét ünnepelte – Isten áldását kívánta a társulat életére, és köszönetet mondott mindazért a munkáért, amit a pandémia idején végzett, nagy lelkesedéssel. A kovász, a só és a hegyen épült város példázatával rámutatott, milyen fontos szerepet tölt be a színház egy közösség életében. 

A társulati ülésen átadták az évad nézője elismerést Lőrinczy Károlynak. A hagyományoknak megfelelően a társulat szavazott a Medgyaszay-díjról, amit idén Péti Krisztina művészeti csoportvezető, rendezőasszisztens vehetett át. A Latinovits-díjat a társulat szavazatai alapján Módri Györgyi kapta. A Petőfi-díjat minden évben a nézők ítélik oda, idén immár tizedik alkalommal Kőrösi Csaba színművésznek. A közönség szavazatai alapján az évad legjobb előadása a Mozart lett, a Latinovits-Bujtor Játékszínben pedig az Árva szörny.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában