Séta a római korban

2022.05.06. 06:50

VR-szemüvegben látogatást tehetünk a múltban

A Magyar Nemzeti Múzeummal, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Zrt.-vel és a Vaskori Duna Út Egyesülettel közösen lehetett bejárni a balácai Villa Romana gazdaságot, majd egy római piknik is várta a résztvevőket, akik egy kedden kezdődött konferenciára érkeztek a megyeszékhelyre.

Juhász-Léhi István

Forrás: Nagy Lajos/Napló

Pusztai Tamás, a Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Örökségvédelmi Igazgatóságának főigazgató-helyettese megnyitóját azzal kezdte, hogy a hét elején Veszprémben elindult egy kétnapos konferencia Új lehetőségek történeti tájakon – Régészeti örökségturizmus és intelligens tájhasználat a 21. században címmel, ami örökségturizmusról éppúgy szól, mint történeti tájakról, régészeti lelőhelyekről és kulturális attrakciók hálózatáról. 

Elmondta, vidéki múzeumvezetőként a kollégákkal irigykedve nézték hosszú évekig azt a tendenciát, mely szerint a fővárosi intézmények mekkora látogatói számot tudnak generálni. Majd jött a Covid, és gyorsan kiderült, hogy ezeket a számokat leginkább a külföldi turisták generálták. Arra lettek figyelmesek, hogy megfordult a tendencia a pandémia alatt, és a vidéki kiállítóhelyek - Sárospatak vagy éppen Visegrád - 100 ezer látogató feletti számokkal rukkoltak elő.

- Kinyílt az ország, a magyar emberek vidékre mentek - mondta a szakember. - Ám ha nő a látogatószám, nekünk is feladataink vannak. - Megjegyezte: nincs olyan abszolút szám, ami az optimális látogatószámot jelezné egy múzeumnál. - Egy múzeum emlékekben utazik, emlékeket gyűjt és őriz - tette hozzá. 

Kiderült: elkészítették a Villa Romana Baláca háromdimenziós rekonstrukcióját. Ugyanis a játékgyártók olyan virtuális világokat építenek fel, amiben van interakció. Ezért, ha lépést szeretne a tartani a múzeum a világgal, akkor nem csak a tudományos alapokat kell biztosítani. Balácán egy VR-szemüveg által járhatjuk be az ókori villát, tárgyakhoz "nyúlhatunk", sőt, még egy kutya is ránk ijeszt a pannóniai villagazdaságban. Kiemelte a Balácán dolgozó animátorok tevékenységét is, akik más mellett például a fiataloknak tartanak előadásokat.

Mike Friderika, a VEB2023 EKF programfejlesztésért felelős igazgatója egy, a konferencián hallott előadásról beszélt, melyben Fejérdy Tamás (építészmérnök, műemlékvédelmi szakmérnök, egyetemi doktor) úgy közelítette meg a tájhasználatot, hogy a tájat érintő változások négy aspektuson keresztül ragadhatók meg: a változás irányán, mértékén, mélységén és visszafordíthatatlanságán keresztül. Az fogalmazódott meg ezen előadás kapcsán benne, hogy a Bakony-Balaton régió és Veszprém városának kulturális táját is ebben a négy aspektusban ragadja meg. 

- Az irány? Azt a célt fogalmaztuk meg, hogy ezt a régiót veszprémi központtal a kreativitás régiójává emeljük fel - hangsúlyozta. - A kulturális főváros programja ehhez lökést ad. 

Kovács Loránd Olivér, a Villa Romana Baláca kiállítóhely vezetője az előttünk álló másfél év programjairól mesélt részletesen, már csak azért is, mert az EKF pályázatán nyertek nemrég.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában