Húsz tanuló fakadt dalra

2022.04.30. 13:00

Egyházi énekversenyt rendeztek Ajkán

A Szent István Király Római Katolikus Általános Iskolában rendezték meg a Szent István Király Egyházi Énekverseny második fordulóját. Az öt korcsoportban meghirdetett megmérettetésre a Veszprémi Egyházmegye hat katolikus iskolájából érkeztek diákok. Az első osztályosoktól a középiskolás korosztályig 20 tanuló vett részt az énekversenyen.

Molnár Sándor

Forrás: Molnár Sándor/Napló

A már második alkalommal megrendezett verseny kitalálója és fő szervezője Németh Noémi, a rendező ajkai iskola énektanára. A verseny célja az, hogy lehetőséget biztosítson az énekelni szerető diákoknak arra, hogy megmutathassák tudásukat. Az énekverseny első fordulóját minden részt vevő iskola saját maga tartotta meg. A megyei döntőre az egyházmegye hat iskolájából: a tapolcai Nagyboldogasszony, a várpalotai Nepomuki Szent János, a pápai Szent István, a veszprémi Padányi, illetve Szilágyi Erzsébet és az ajkai Szent István Király Iskolából érkeztek versenyzők. A zsűri elnöke Dékány Árpád Sixtus atya, az egyházmegyei katolikus iskolák főhatóságának vezetője volt. A zsűritagok pedig: C. Tóth Zoltán, a keszthelyi Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom karnagy-orgonistája, Kóta-díjas karnagy és Szincsák-Lukáts Fruzsina, a SZIK Ajka ének-angol szakos pedagógusa, az ajkai Forrás női kar karnagya. 

A 20 résztvevőnek két éneket kellett előadnia. A kötelező feladat Szent Istvánról szólt, míg a második éneket egy előre megadott kötetlistából választhatták ki szabadon a jelentkezők. A legalább két, de legfeljebb hat versszakot kotta nélkül, kényelmes hangfekvésben, és néhányan zongorakísérettel adták elő a versenyzők az ajkai katolikus iskola kápolnájában.

A felkészítő tanárok és szülők jelenlétében a gyerekek többsége szépen megoldotta a feladatot. Nagy sikert aratott Szerdahelyi Luca produkciója, aki kiemelt arany elismerést kapott gyönyörű hangjáért és az előadásért, illetve Gyarmati Rita a Padányi iskolából, aki a szabadon választott énekét saját maga kísérte gitáron. A gyerekek türelmesen és érdeklődve hallgatták meg egymást, és tapssal értékeltek minden produkciót.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában