Hét lépés a dózsavárosi temetőben

Arany Ferenc – nagyszüleihez hasonlóan –,Veszprémben született. Itt él a családjával, középiskolában tanít, mezőgazdasági gépészmérnök-tanár.

Rimányi Zita

Arany Ferenc termékeny alkotó ember

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Barátai szerény, visszahúzódó embernek tartják, olyannak, aki nem reklámozza magát, csak ír és tanít, és zenét, dalokat szerez. Második regényét eddig még kevesen ismerték meg, mert épp a koronavírus terjedésének kezdetekor jelent meg 2019-ben. A könyvbemutató elmaradt, aztán az első járványhullám után gyorsan jött a második, majd a harmadik. Pedig a Hét lépés című kötet különösen érdekelheti a helyieket.

A Hét lépés irodalmi mű, de a regény cselekményének hátterét valós családi történet és a II. világháború Veszprém megyei harcai jelentik.

Arany Ferenc nagyapja ellenséges frontvonalakon átküzdve magát, élete kockáztatásával is meg akarta adni a végtisztességet öccsének. Névtelen tömegsír helyett Veszprémben akarta eltemetni a harcokban elhunyt testvérét. Szophoklész Antigonéja juthat az eszünkbe a cselekményről. Fordulatos, sokszínű, izgalmas a történet, tragikus és humoros részeket egyaránt találhatunk benne. Az író céljai közé tartozott az is – ahogy a fülszövegben fogalmazott –, hogy megörökítse, „milyen volt a veszprémi szegény emberek sorsa a háború előtt, alatt és után”. Vagyis a maga szerény eszközeivel Veszprém helytörténetéhez is hozzá kívánt járulni. A regény címét egyébként az adja, hogy a két Arany-testvér sírja között a veszprémi dózsavárosi temetőben hét lépés a távolság.

Arany Ferenc termékeny alkotó ember
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Arany Ferenc termékeny alkotó ember. Nemrégiben elküldte a színháznak új művét, egy musicalt. Pár éve igényes rockzenét játszó együttest alapított, saját maga írja a közéleti dalok szövegét, zenéjét, a járvány kezdetéig számos fellépésük volt. Első regénye Leszerelés után címmel 2013-ban jelent meg, azokról a fiatalokról szól, akik a hetvenes és a nyolcvanas években előfelvételisként vonultak be sorkatonának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában