Örömünnep Balatonfüreden: jubileum és újranyitás a Vaszary Villában

Ötven éve szervezték várossá Balatonfüredet, és ebből az alkalomból főként fotókból múltidéző kiállítást nyitottak meg a Vaszary Villa galériájában, június 5-én. Az eseményt Kositzky Anett, a Balatonfüred Kulturális Nonprofit (Füredkult) Kft. ügyvezető igazgatója több szempontból is örömünnepnek nevezte.

Kovács Erika

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotó: Nagy Lajos/Napló

-A Vaszary Villa történetében még soha nem fordult elő az, hogy egy pandémia miatt be kelljen zárni az épületet, jegyezte meg Schmidtné Kositzky Anett. A Füredkult ügyvezető igazgatója felidézte, az 1892-től kezdve, amikor Vaszary Kolos megalapította az épületet, az elmúlt időszakhoz hasonló még soha nem történt. Különleges, egyedi kiállításokkal 2010 óta folyamatosan nyitva volt a galéria, így számukra is új és meglepő volt a szokatlan helyzet.

-Azzal vélhetően nem voltunk egyedül az országban, hogy a kényszerű zárás keserűséggel töltött el minket, fogalmazott az igazgató. Hozzáfűzte, furcsa volt a megváltozott körülmények között dolgozni, de zárt ajtók mögött is folyt a munka, hiszen nemcsak múzeumként, hanem rendezvények szervezőiként is működnek, amik a járvány miatt szintén elmaradtak. Így nem maradt más lehetőség számukra, mint a folyamatos tervezés, majd az újratervezés, és az online térbe történő áttérés, illetve az ottani jelenlét. Így azt lehet mondani, hogy újratanulták a szakmájuk egy részét, ami nagy energiát igényelt, főként a szervezéssel kapcsolatos feladatokban.

Schmidtné Kositzky Anett, a Füredkult ügyvezető igazgatója: Nagy élmény volt számomra azt látni, hogyan fejődött a város, és mennyivel más karaktert kaptak egyes helyszínek Fotó: Nagy Lajos/Napló

A galéria számára a június 5-i kiállítás megnyitó dupla örömünnep, mert hosszú idő után újranyithattak. Arról nem is szólva, hogy egy különleges tárlattal rukkoltak ki abból az alkalomból, hogy Balatonfüredet ötven esztendeje szervezték várossá, és az elmúlt időszakot különleges fotókból, korabeli dokumentumokból, felvételekből álló tárlat idézi fel a villában. A kiállítás összeállításában Virágvölgyi István kurátor, képszerkesztő, a Capa Központ kurátora együtt dolgozott a Helytörténeti Gyűjtemény munkatársaival, P. Miklós Tamással és a Tóth Bence Tamással, akik kutatásokkal segítettek a munkát. Mindemellett a termekben Pilinszky János idézet is olvasható, mert a város csatlakozott a centenáriumi évhez annak apropóján, hogy száz esztendeje született a 20. század egyik legjelentősebb költője.

–Nagy élmény volt számomra azt látni, hogyan fejődött a város, és mennyivel más karaktert kaptak egyes helyszínek. Egyik kedvencem volt gyerekkoromban a Kedves cukrászda, és most nagyon jó érzéssel töltött el, hogy megnézhettem a korabeli képeket, vélekedett Schmidtné Kositzky Anett ügyvezető igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában