Szeglethy-könyvbemutató a városházán

2024.04.24. 14:00

Új neve van Veszprémben a kis házasságkötő teremnek (képgaléria)

A Veszprémi Szemle Várostörténeti Közhasznú Alapítvány és a veszprémi önkormányzat szervezésében Szeglethy György születésének 170. évfordulójára összeállított Igazságosan, becsületesen és bátorsággal című kötet bemutatóját rendezték kedden a városházán.

Juhász-Léhi István

Porga Gyula, Veszprém polgármestere (Fidesz–KDNP) köszöntőjében elmondta, az elmúlt évben nagyon sok vendéget köszöntöttek a városban, akik mindig megdicsérték a várost, a szép épületeket, a nagyszerű zöldterületeket. 

Földesi Ferenc, Zongor Gábor, Porga Gyula és Somogyi Győző festőművész a könyvbemutatón
Fotó: Nagy Lajos/Napló

– Ami Veszprémből ma a világon és Magyarországon ismert, amire mi büszkék vagyunk, az az elődök sikerének köszönhető – fogalmazott a városvezető. Példaként hozta fel a dualizmus időszakának eredményeit, így a színházat, vagy a múzeumot, ami a veszprémi polgárság erejét mutatja. De beszélt a város három fő időszakáról, Szent István koráról, a barokkról és a dualizmusról is. Azonban ezekben a korokban sem maguktól indult meg a fejlődés, hanem mindig emberek voltak a tettek és eredmények mögött. – Az, hogy egy országnak jól megy, ahhoz kellenek olyan szereplők helyben, akik jól élnek a lehetőségekkel – mutatott rá Porga Gyula, aki három meghatározó szereplőt emelt ki: Szeglethy György polgármestert, Hornig Károly veszprémi püspököt és Óvári Ferenc országgyűlési képviselőt. Felelevenítette, az 1900-as évek elején indult nagy állami programban tizenegy vidéki nagyváros kapta meg azt a lehetőséget, hogy gyermekmenhelyet építsen, és Óvári Ferenc munkája is kellett ahhoz, hogy Veszprém bekerüljön ezen városok közé. Ugyanakkor Hornig Károly a saját vagyonából vásárolt meg egy telekrészt, amit odaajándékozott a városnak, majd kellett hozzá a város akkori polgármestere, Szeglethy György, aki a beruházást végrehajtotta, amelyből Veszprémben létrejött a gyerekkórház.

Földesi Ferenc, a Veszprémi Szemle várostörténeti folyóirat főszerkesztője arról beszélt, hogy miként született meg a könyv, amely Molnár Jánosné Solymosi Erzsébet anyagain nyugszik. Elmondta, Szeglethy polgármestersége alatt rengeteg új dolog jött létre, szerinte nagy formátumú várostervező, városrendező személy volt. 

– A koncepcióit, a különböző intézmények rendezését komolyan és pontosan végezte – mondta, és hangsúlyozta, Komjáthy László folytatta Szeglethy György munkásságát. 

Ezután Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének volt főtitkára mutatta be a kötetet, majd a városháza kis házasságkötő termében folytatódott a rendezvény, amely kedd délutántól már Szeglethy György nevét viseli, aki 1899-től 1910-ig vezette Veszprémet. Egyebek mellett a villamoshálózat létrehozása fűződik a nevéhez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában