Ismeretekkel a félelem ellen

2024.04.18. 20:00

Megfelelő terápia, a család segítsége, a beteg élni akarása – mindez együtt vezet a gyógyuláshoz

A Veszprém vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház Ismeretekkel a félelem ellen mottóval indított kampányt. Ennek első alkalmán az onkológiai ellátás során alkalmazott, a sugárterápia által garantálható legújabb kezelési módszereket ismerhették meg április 18-án.

Benkő Péter

Az intézmény idén kitárja kapuit, hogy pácienseik megnézhessék, hogyan működik a modern orvostudomány a gyakorlatban, feltehessék kérdéseiket, melyek saját vagy hozzátartozóik egészségével kapcsolatban foglalkoztatják őket. Az intézmény onkológia épületszárnyában tartották „csak attól félünk, amit nem ismerünk” mottóval a sugárterápiával kapcsolatos interaktív eseményt.

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Cselik Zsolt osztályvezető főorvos, klinikai onkológus szakorvos elmondta, 2016-ban indult a sugárterápiás részleg, majd rengeteg példával próbálta eloszlatni a téves információkat. A rosszindulatú daganatos megbetegedésben szenvedőkhöz, hozzátartozóikhoz és gyógyultakhoz szólt, leszögezve, intézményükben egyetlen beteg sincs egyedül, viszont a gyógyuláshoz az ellátórendszer és a beteg együttműködése, utóbbi gyógyulni akarása fontos. – Bár nem tudunk mindenkit meggyógyítani, de mindent megteszünk betegeinkért, ehhez a megfelelő humán és technikai háttér adott – hangsúlyozta, majd beszélt a daganatok kialakulásáról, s felhívta a figyelmet a megelőzés és a szűrővizsgálatok fontosságára. – Daganatnál fontos a korai felismerés, amikor még gyógyítható – mondta, s azt is, a betegek ötven-hatvan százalékát képesek meggyógyítani, akár két vagy három daganatból is. A szakember beszélt a sugárterápia lényegéről, amikor a beteg terület kis térfogata magas dózisban kapja a sugárzást, összehúzódnak, elpusztulnak a daganatos sejtek. – A daganatok kezelése három lábon áll, a sebészet, a szisztémás kezelés és a sugárterápia csak együtt létezik. Egyetlen beteg terápiájáról sem egy személy dönt, hanem szakterületek specialistáiból álló bizottság hoz alapos döntést. Küzdeni orvosnak-betegnek egyaránt kell és érdemes, az eszközöktől viszont ne ijedjünk meg, gyógyulásunkért vannak. A beteg pszichés állapota sokat jelent, melyhez együtt kell a család segítsége, a megfelelő terápia, a beteg élni akarása – mutatott rá.

A főorvos ismertette a sugárterápiás kezelés mellékhatásait, melyek elmulasztásában tudnak segíteni, s elmondta, a betegnek lehetősége van rendszeres konzultációra, információra.

Holczer-Szegletes Sarolt klinikai szakpszichológus a pszichés támogatásról szólt, hiszen egy rosszindulatú daganat híre már önmagában sokként éri az embert. – Az első napok a legnehezebbek, amikor a halálfélelemmel szembesül a beteg. Tehetetlennek érzi magát, akár a hozzátartozók. De információkat keresve, kapaszkodókat találva enyhül az érzés, ha mégsem, külső szakmai segítségre van szükség. – A daganattal való küzdelemben az élni akarás a legfontosabb, a támogató családi háttér sokat jelent; akiknek utóbbi nincs, azoknak megfelelő motivációt találva lesz könnyebb a küzdelem. Jellemző az állandó szorongás, a hullámzó lelkiállapot. Merjünk beszélni ezekről, mert a kommunikáció előre visz. Ha pedig úgy érezzük, merjünk segítséget kérni a kórházi személyzettől, kezelésekkor pedig képzeljük magunkat békés, nyugodt állapotba, ami hatásosan kikapcsol.

A hallgatóság az előadások után feltehette kérdéseit, amire a szakemberek igyekeztek választ találni, és megtekintették a sugárterápiás gépeket és a CT-berendezést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában