Gyász

2024.04.28. 17:11

Elhunyt Czeidli József

Összetört szívvel kell tudomásul vennünk, hogy Czeidli József tanár, helytörténész, újságíró Devecser díszpolgára életének 67. évében itt hagyott minket. Szervezete április 27-én feladta a küzdelmet a betegségével, közölte Ferenczi Gábor polgármester a város oldalán.

Kovács Erika

Azt írta egyebek mellett, Czeidli József munkássága, életműve Devecser történetének részévé vált. Tenni akarásával, példamutatásával sok embernek irányt mutatott.

Fiatalon, súlyos betegségben hunyt el Czeidli József, aki a hosszú ideig a Napló külsős tudósítója is volt.
Fotó: családi

Czeidli József Devecserben született 1958. április 7-én. Az általános iskola elvégzése után Budapesten a budafoki Borászati Szakközépiskolában érettségizett. Képesítés nélküli pedagógusként kezdte pályáját. Közben elvégezte a győri Apáczai Csere János tanítóképzőt, a szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán általános iskolai történelem tanári diplomát szerzett. Évtizedeken át a devecseri iskola karizmatikus tanáregyénisége volt. Devecserben jelentős közéleti tevékenységet folytatott. 20 éven át önkormányzati képviselőként tevékenykedett, a kulturális és oktatási bizottság elnöke volt 1990 és 2010 között. Alapító tagja volt a helyi televíziónak és szerkesztője a Devecseri Újságnak. A településen működő több civil szervezetnek is tagja volt. Részt vett a Devecseri Gárdonyi Géza Emléktársaság, az Értéktár Bizottság és a Meggyeserdő Honvéd Nyugdíjas Klub munkájában. Számos kulturális esemény aktív résztvevője volt, mint például a zeneiskolai farsangi műsor.

Érdemei közé tartozik a helytörténeti gyűjtemény és a Somló Múzeum létrejöttének elősegítése is. Fáradhatatlanul dolgozott a település népszerűsítésén. Több alkalommal szerepelt a Magyar Televízió csatornáin, rádióban, 10 megjelent könyvével Devecser múltjának nyomába eredt. Kutatta, írta Devecser történetét, széles körben terjesztette kulturális értékeinket, vitte a város jó hírét. Munkásságát Pro Comitatus és Közművelődésért Nívódíjjal ismerték el.

Devecser önkormányzatának képviselő-testülete 2022-ben egész életpályája, Devecser város közössége érdekében kifejtett több évtizedes áldozatos közéleti tevékenysége elismeréseként Devecser Város Díszpolgára címet adományozta részére.

Czeidli József egész életét Devecser közösségének szentelte. 46 éven át tanított a helyi általános iskolában, de a gondtalan nyugdíjasévek helyett pályája végén hirtelen súlyosbodó betegséget mért rá a sors. Betegen is aggódott szeretett városáért. Követte a helyi eseményeket.

−Pótolhatatlan űrt hagytál magad után, fogalmazott a polgármester.

József lapunk, a Napló külsős tudósítójaként is dolgozott. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában