1848/49

2024.03.20. 11:48

Koszorúzás az ünnep előestéjén: kiváló hadvezérre emlékeztek Sümegen

Lélekemelő koszorúzást és emlékezést szerveztek Kisfaludy Mór, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc ismert személyisége emléktáblájánál az ünnep előestéjén Sümegen, a Várcsárdánál, ahol a korabeli események és a hősök előtt tisztelegtek.

Kovács Erika

A neves személyiségre Tóth Tamás nyugalmazott polgármester emlékezett, majd többen is koszorút helyeztek el Kisfaludy Mór emléktáblájánál. Papp Imre képviselő, várkapitány és Németh Zoltán alpolgármester az önkormányzat koszorújával, Tóth Tamás, a Polgári Önképző Kör, Sümegi Kata pedig a Talpalatnyi Sümeg képviseletében a Kisfaludy Asztaltársaság koszorújával tisztelgett az emlékhelyen. A Kisfaludy-vacsoraesteket rendszeresen megszervezik az említettek, valamint a Grófné Papp Ilona vezette Várcsárda. A koszorúzás alkalmával Szabó Tibor Márk Petőfi Sándor Élet vagy halál című versét mondta el.

Az ünnep és emlékezés hangulatát emelte, hogy végig az 1848/49-es eseményeket idéző muzsika szólt, Kisfaludy Mór kokárdákkal feldíszített asztaláról pedig a korabeli szokás szerint pálinkát, sörkiflit, pogácsát, teát kínáltak a fess huszárok. 

Mint ismert, Sümegen nagy kultuszuk van a Kisfaludyaknak, Sándor, a költő ezen a településen született, Mór, az alezredes pedig az unokaöccse volt, és az 1848/49-es forradalom és szabadságharc egyik kiváló hadvezére. Mór abban az épületben lakott, ahol ma a Várcsárda működik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában