Szőlészek és borászok találkozója

2024.01.21. 14:58

Vince-napi ünnep Balatonfüreden: Kitűnőek a balatoni borok (képgaléria)

A borászokra és a szőlészekre irányítja a figyelmet a Vince-napi borünnep, mely kitűnően illeszkedik Balatonfüred hasonló rendezvényei közé, másfelől kiemelkedő turisztikai, kulturális és gasztronómiai esemény, így fogalmazott Bóka István polgármester köszöntőjében, a helyi Anna Grand Hotelben január 20-án, szombaton. 

Kovács Erika

Bóka István méltatta a Vince-napi ünnepet, mert, ahogy mondta, a borászok és szőlészek munkáját segíteni kell

Fotó: Nagy Lajos / Napló

Üdvözölte Bóka István polgármester azt, hogy ismét megrendezik a borünnepet, ráadásul a régi helyszínen, az Anna Grand Hotelben, melyet gyönyörűen felújítottak. A Vince-napi eseményt nagyon fontosnak nevezte Balatonfüred életében oly meghatározó szőlészeti-borászati rendezvények kapcsán, amit a pünkösdi Hal és borünnep, a nyári Borhetek, és az őszi Szüreti fesztivál után télen rendeznek meg, és sok vendéget vonz a városba. Bóka István méltatta a Vince-napi ünnepet, mert, ahogy mondta, a borászok és szőlészek munkáját segíteni kell, miként ez a rendezvény is ezt szolgálja. 

Baloghné Király Mónika borász, a Balatonfüred-Szőlősi hegyközség elnöke felidézte, Balatonfüred 1987-ben kapta meg A szőlő és bor nemzetközi városa címet, és a hegyközség azon dolgozik, hogy ehhez mindig méltóak legyenek. 

- Idén 24. alkalommal vagyunk együtt, hogy a helyi szőlészek és borászok találkozzunk és ünnepeljünk Vince nap alkalmával, amellyel a hagyomány előtt is tisztelgünk, mert népi jóslások alapja volt ez a nap.  A szőlősgazdák ezen a napon vízbe tett Vince-vesszők hajtásait figyelték: ha sok rügy fakadt bőséges termésre számítottak, de ha kevés, a szomjazásra készültek. Vince napján sok bort kell inni, nehogy kiszáradjon a pince, fogalmazott az elnök, majd gratulált a Figula családnak, ugyanis pincészetük kapta a Magyar Borszakírók Köre 2023-as Magyar Bor Nagydíját, olaszrizling Sóskút 2022 évjáratú borával. Emellett Mihály 2019-ben elnyerte a Borászok Borásza kitüntető címet, 2022. decemberében pedig az Év bortermelője Magyarországon díjat. 

Az elnök szerint kitűnő minőségű borok készültek a tavalyi termésből, amit a jelenlévő borászok is megerősítettek. Az ünnepi gondolatok után Fodor János római katolikus plébános megáldotta a szőlővesszőket, majd szakmai előadásokat lehetett meghallgatni. Ezen Oktatás és kutatás a Balaton térségében címmel Fehérvölgyi Beáta beszélt, aki bemutatta a Balaton Turisztikai Kutatóintézet tevékenységét is. Szik Mátyás háromszoros magyar sommelier-bajnok borkóstolón kínálta, illetve elemezte a kitűnő balatoni nedűket a rendezvényen. 

A rendezvény egyik kiemelkedő eseménye volt, hogy eleget téve a meghívásnak, a Balatonfüred Lions Club jótékonysági gyűjtést szervezett egy helyi iskola alapítványa létrehozásáért. A borünnepet az önkormányzat, illetve a Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft., az említett hegyközség, a helyi borlovagrend és a Rizling Generáció szervezte meg.  A Vince-napi borünnep kitűnő hangulatáról a Balatonfüred Néptánc Együttes és a Blablabla Zenekar is gondoskodott.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában