Főhajtás Élő Árpád előtt

2023.09.05. 20:00

Világhírű szülöttjükre emlékeztek az egyházaskeszőiek

Élő Árpád magyar származású amerikai sakkozóról, sportvezetőről, fizikusról, a sakkozói játékerő értékelését lehetővé tevő, róla elnevezett pontrendszer kidolgozójáról emlékeztek meg Egyházaskeszőn. Az Amerikai Sakkszövetség elnöke 120 éve a Veszprém vármegyei településen született.

Haraszti Gábor

Polyánszky Zoltán, Kovács Zoltán, Gaál Zsóka és Lendvai Jánosné leleplezték Élő Árpád emléktábláját

Fotó: Babos Petra

Élő Árpád Imre 1903-ban született Egyházaskeszőn, tízéves volt, amikor a család kivándorolt az Egyesült Államokba, az 1930-as években már versenyszerűen űzte a sportot. Az ’50-es évek közepén született meg az igény, hogy a sakkozók teljesítményét egymáshoz viszonyítva, objektíven is mérni tudják a bírák. Élőt kérték fel, hogy készítsen egy szisztémát, így született meg az Élő-pontrendszer. 

Az emlékére szervezett rendezvény ünnepi szentmisével kezdődött, melyen Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, Polyánszky Zoltán, a Magyar Sakkszövetség elnöke, Papp Tamás, a Veszprém Megyei Értéktár Bizottság tagja, valamint Gaál Zsóka nemzetközi mester, világbajnok is részt vett.

Az ünnepségen Lendvai Jánosné polgármester azt mondta, a falu képviselő-testülete fontosnak tartja, hogy fenntartsa Élő Árpád emlékét, és megismertesse a fiatalokkal a munkásságát. Előbbinek ékes példája a község címere, melynek fekete mezőjében egy jobbra fordult sakkfigura, a ló látható.

- Élő Árpád emléke előtt fejet hajtva sakkasztalokat helyeztünk el a falu több pontján, hogy a fiatalok és idősek egyaránt megszeressék és gyakorolhassák e nem is olyan egyszerű sportot. Emellett a Veszprém Megyei Értéktár elé terjesztettük ajánlásunkat, miszerint szeretnénk települési értéktárunk soraiban tudni Élő Árpádot és munkásságát, mely a későbbiekben véleményünk szerint a hungarikumok között is megállná a helyét. Községünk támogatója, Varga László volt országgyűlési képviselő és Keszey Vince szintén egyházaskeszői születésű, budapesti vendéglős, a régi Keszey-étterem tulajdonosa mellett mától emlékparkunk harmadik emléktáblája az ő nevét viseli.

Az esemény folytatásában Polyánszky Zoltán Élő Árpád munkásságát, érdemeit és személyes sakkhoz fűződő viszonyát, élményeit ismertette meg a hallgatósággal, majd a meghívott vendégek leleplezték az emléktáblát. A délelőtt a kultúrházban folytatódott, ahol Gaál Zsóka vakpartit játszott a táblának háttal, a hatás kedvéért bekötött szemmel. A játszma után a Szabadgyalog Sakk Egyesület szervezésében amatőr sakkversenyt rendeztek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában