Példaértékű segítség: önkéntes munkát végeznek Balatonfüred egészségügyében

A háziorvosok mellett, valamint a szívkórháznál lévő oltóponton végeznek önkéntes munkát a Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft. (Füredkult) és a Tourinform Iroda munkatársai a városban, tudtuk meg a vezetőiktől.

Kovács Erika

Fotó: Pesthy Márton/Napló

- Már tavaly tavasszal, a pandémia első időszakában megkezdtük az önkéntes munkát, amikor először bezártak a kulturális intézmények. Ekkor az idősebb korosztály részére végeztük munkatársainkkal a bevásárlást, ügyintézéseket, így a postán, a gyógyszertárakban – idézte fel Schmidtné Kositzky Anett ügyvezető igazgató. Mint mondta, kommunikációs és közönségszervező kollégái telefonon rögzítették az igényeket és beszélgettek a szépkorúakkal. Műszaki, közművelődési és rendezvényszervező szakembereik pedig a beszerzéseket és a házhozszállításokat vállalták. Úgy látták, abban az időszakban leginkább ezen a területen volt szükség a segítségünkre.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A mostanáig tartó, novemberi korlátozások miatt a kulturális intézmények ismét bezártak, és jelenleg úgy ítélték meg, a kórházak és a háziorvosok szorulnak segítségre. Az ügyvezető igazgató kiemelte, Balatonfüreden öt háziorvos működik, több munkatársa mellettük az adminisztrációs feladatokban segít, míg mások telefonos szolgálatot végeznek. Összesen tizenhatan vállaltak önkéntes munkát, a többiek azért nem tudnak részt venni ebben, mert például kicsi gyermekkel otthon vannak.

- Országosan több kulturális intézmény dolgozói is végeznek önkéntes munkát, elsősorban az egészségügy területén. A kulturális szférában dolgozók küldetéstudatában a lakosság iránti ragaszkodás, értékközvetítés, aktív együttműködés hangsúlyos. A mostani helyzetben így tudunk a legtöbbet segíteni, illetve találkozni a lakossággal – fogalmazott Schmidtné Kositzky Anett.

Hozzátette, a Vaszary Galéria is új szerepet vállalt: egyik elszeparálható épületrésze a múlt héten vált covid-tesztközponttá. Fél nap alatt a munkatársaival együtt alakították ki a területet, hogy a tesztelésre megfeleljenek a körülmények. Amikor eljön az idő, hogy újra nyithatnak, az biztos jele lesz annak, hogy a vírus miatti helyzet normalizálodott. Addig marad az önkéntesség és az online, a közösségi médiákon keresztül történő találkozás a lakossággal.

Magyar Cecília háziorvos, Ács Károly, a balatonfüredi rendelőintézet igazgató-főorvosa és Schmidtné Kositzky Anett, a Füredkult ügyvezető igazgatója Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az önkéntes munkához csatlakoztak a Tourinform Iroda munkatársai is, mondta el Holczer Adél, a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület (BTE) ügyvezetője, az egyesület Tourinform Irodájának vezetője. Így a jövő héttől a szívkórház oltópontján segítenek az adminisztrációs munkában. Amikor felkeresték őket, hogy szükség lenne rájuk, a BTE munkatársai részéről nem volt kérdés, hogy csatlakoznak önkéntesként, és a szívkórház oltópontjára érkező vakcinák adminisztrálását végzik.

- Habár a korlátozások miatt egyelőre ez az iroda is zárva tart, a szezon-előkészítéssel folyamatosan haladnunk kell, így felváltva fogunk segíteni a kolléganőkkel. Balatonfüred lakossága újra megmutatta, mekkora összefogásra képes. Bízom abban, hogy ez a közös akarat visz tovább minket. A Tourinform Iroda dolgozói részéről élni fogunk az oltás lehetőségével, és bízunk abban, minél hamarabb nyithatunk – fogalmazott Holczer Adél.

Ács Károly, a rendelőintézet igazgató-főorvosa elismeréssel és köszönettel beszélt az önkéntes munkáról, ami nagy segítséget jelent az egészségügyi dolgozóknak Balatonfüreden.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában