Mezítlábas ösvényt avattak

2020.12.14. 20:00

Megújult, élhetőbb köztereket adtak át Veszprémben

A közösségi igényekhez alkalmazkodva fejlesztett két veszprémi és egy gyulafirátóti közterületet a VKSZ Zrt.

Marton Attila

20201214 Veszprém átadták a város első Kneipp ösvényét a Rózsa utcában Brányi Mária alpolgármester, Temesvári Balázs Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. vezérigazgató, Feerenczy Gábor Pro Veszprém Nonprofit Kft. ügyvezető Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

A Cholnoky-lakótelepen az Ady és a Lóczy utcák között új járdaszakaszt alakítottak ki, ahol padot, hulladékgyűjtő edényt és ivókutat is kihelyeztek, valamint felújították a védőnői szolgálat előtti lépcsősort.

Gyulafirátóton a Kolostor utcai templomrom környezete újult meg és vált komfortosabbá: itt padokat, hulladékgyűjtőt helyeztek ki, fát ültettek, térkövet raktak le és információs vitrint állítottak, ismertette Temesvári Balázs, a VKSZ Zrt. vezérigazgatója. A harmadik helyszín a Cholnoky Jenő utcában egy úgynevezett Kneipp-ösvényt hoztak létre, amely egészségmegőrző- és fejlesztő funkciót tölt be, emellett színes ülőkéket helyeztek ki, és tereprendezést is végeztek, tette hozzá a vezérigazgató, megjegyezve, hogy Veszprémben ez az első ilyen ösvény, amelyek Európa-szerte évszázados hagyományokkal bírnak.

Fotó: Penovác Károly/Napló

Brányi Mária alpolgármester (Fidesz-KDNP) arról beszélt, az ösvényen különböző felületek, eltérő méretű és fajtájú kavicsok, kövek kaptak helyet: a kialakítás miatt a rajta mezítláb végigsétálónak stimulálja a talp reflexzónáit, amely jótékony hatást gyakorol az emberi szervezetre. Hozzátette, az ösvény egy forgalmas járda és kerékpársáv mellett, egy meglévő gimnasztikai eszközparknál kapott helyet. Az alpolgármester azt kérte a veszprémiektől, tegyenek az egészségükért, törődjenek vele, és szánjanak rá időt: sétáljanak, kocogjanak, vegyék birtokba a város közterületein meglévő, testedzést szolgáló eszközöket.

Ferenczy Gábor, a Pro Veszprém Kft. ügyvezetője elmondta, a CLLD (Közösségvezérelt helyi fejlesztések) nevű program a 10 ezer lakosnál nagyobb lélekszámú településeknek ad lehetőséget, hogy a helyi közösségek saját elképzeléseiknek megfelelően hozzanak létre kulturális és közösségi fejlesztéseket európai uniós és hazai forrásból. Veszprémben néhány éve 24 taggal alakult meg az Élhető város helyi akciócsoport, amely értékeli a beadott pályázati felhívásokat. Megjegyezte, a végrehajtott fejlesztések illeszkednek ahhoz a célhoz, hogy Veszprémben közösségi és kulturális terek hálózata jöjjön létre.

 

A három beruházást 17,6 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósította meg a VKSZ Zrt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában