Felelősség, kötelezettség

2020.01.13. 14:00

Hosszú út áll a településen mögött – Városnapi ünnepséget tartottak Sümegen

A városnapi ünnepségen Végh László polgármester visszaemlékezett a városi rang újbóli elnyerésére, és hosszan ecsetelte az utat, amelyet a város az elmúlt néhány évtizedben és az utóbbi években megtett.

Tóth B. Zsuzsa

A 2016-ban elindított városfejlesztési koncepció már eddig is sok eredményt hozott, az akkor elkezdett folyamatok 85 százalékban készen vannak, de bőven van még tennivaló

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Amint elmondta, Sümeg 1984. január 6-án kapta meg újra a városi rangot.

– A városi cím magában hordozza a fejlődés lehetőségét, rangot jelent. Felelősséget, kötelezettséget. Kitüntetés a városatyák áldozatos munkájáért, az elődöknek és a ma élőknek egyaránt. Január elején, az évforduló kapcsán alkalom nyílik visszatekinteni a tavalyi évre, sőt, akár több esztendőre is. Elég sok minden történt 2015 óta a városban, ahogy az előtte levő időszakban szintén. Sümeg kisebb-nagyobb szünetekkel, de folyamatosan fejlődött.

1984. január 6-án bizonyára sokaknak jólesett, hogy újra város lett Sümeg. Aztán a rendszerváltás nem tett jót a városnak, a mély válságból lassan kezdett el építkezni a település. Így haladt ez 2014-ig, amikor úgy gondoltuk sokan, hogy gyorsabb fejlődésre lenne szükség. Mert a várost a fejlődés, az emberség és a szorgalom jellemezte mindig. Ezekkel a jelzőkkel bizonyítottan is rászolgáltunk a városi címre.

Az itt élők kemény munkával, tudással, rátermettséggel akarnak boldogulni, az elmúlt évek bizonyítják ezt. A sümegiek többsége tudja és hiszi, hogy csak úgy lehet fejlődni, ha minden napot komolyan veszünk és kihasználunk a munkára. Mindennap valamilyen céllal kelünk fel, és tudjuk, hogy tenni kell magunkért és közösségünkért. Télen és nyáron, gazdasági válságban és fellendülésben egyaránt – mondta a polgármester.

Leszögezte, hogy a 2019-es esztendő elég nehéz év volt sok szempontból.

– Választások is nehezítették a civil lakosság életét, a kampány hevében pedig Sümegen olyan személyek is előkerültek, akik úgy gondolták, hogy irányíthatják a várost anélkül, hogy korábban valamit letettek volna a közösség asztalára. Nem így lett. Amondó vagyok, hogy bölcsen döntött Sümeg népe.

A 2016-ban elindított koncepció már eddig is sok eredményt hozott, az akkor elkezdett folyamatok 85 százalékban készen vannak, de bőven van még tennivaló Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Remélem, hogy a mostani vezetés, a képviselő-testület úgy vezeti a várost, hogy bebizonyítja az alázat szükségességét. Alázat az emberek, az idősebbek, tapasztaltabbak iránt. Nem vezet jóra a fiatalos lendület hevében legyőzni azokat, akik az asztalra már letettek sok mindent. Fontos azonban tudni, hogy miért, kiért dolgozunk. Valamint hogy munkánkkal nemcsak a jövőnket építjük, hanem a múltunkat is tiszteletben tartjuk, őseink hagyományait visszük tovább.

– 2016-ban belevágtunk a város fejlesztésébe, azóta eljutottunk ide, amikor sok eredményről beszámolhatunk. Az akkor elkezdett folyamatok 85 százalékban készen vannak. Remélem, hogy az idei évben be is fejeződik a nagy ívű fejlesztés. Évekkel ezelőtt kitűztünk egy célt, most talán egy éven belül elérkezünk oda, hogy történelmi ugrásként emlékezhetünk majd erre a pár évre. De ez még mindig nem elég, a városnak a lendületet meg kell őriznie, sok a tennivaló – mondta a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában