Szépítették a falujukat

2019.10.26. 07:40

Örökségnap értéktári workshoppal és takarítással Barnagon

Örökségnapot szervezett a Barnag Jövőjéért Alapítvány október 23-án. A jeles napon falut szépítettek, workshopot tartottak és a jól végzett munka után a szórakozás sem maradt el.

Molnár Sándor

Takarítók a kálváriánál a gyönyörű októberi időben Fotó: Önkormányzat

Közel harmincan vettek részt azon a közösségi akción a nemzeti ünnepen, amelynek házigazdája a Barnag Jövőjéért Alapítvány volt.

Az örökségnap keretében a helyi önkéntesek kitakarították a 18. századi műemlék, a kálvária stációit, az egyes állomáshelyeken ismeretterjesztő táblákat helyeztek el a műemlék megértését segítő bibliai idézetekkel, amelyeken azt is feltüntették, hogy annak idején melyik család adományozta az adott stáció építésének költségeit.

Emellett új, kétnyelvű (magyar és német) útjelző táblákat helyeztek ki a falu több pontján, melyek segítik az eljutást a főbb nevezetességekhez: a katolikus temetőben található kálváriához, illetve a Zádor-várhoz.

Takarítók a kálváriánál a gyönyörű októberi időben Fotó: Önkormányzat

A környezetszépítés után a faluházban folytatódott a program. Az értéktári bizottság a barnagi értékek közé felvette a falu két templomát és a kálváriát, valamint további helyi értékek felvételét is tervezi: többek között a Flórián-kápolna és az új közpark szerepel a tervek között, valamint azok a régi, német nyelvű imákat tartalmazó hangfelvételek, amelyek a korábbi években készültek.

A település honlapján található értéktárat jellegzetes barnagi receptekkel is bővíteni szeretnék. A remek hangulatú értékmentő napra Tótvázsonyból, Pécselyről és Veszprémből is érkeztek résztvevők. A közös ebéd után, a jól végzett munka jutalmául, a gyerekek és a merészebb felnőttek bubi-bulizhattak és Nurf-puska lövészetben próbálhatták ki magukat a gyönyörű októberi időben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában