Óváros tér

2018.05.13. 16:15

Gizella-napi mise Veszprémben: közös szentjeink nemzeteket kötnek össze

A szentek a világegyház közös kincsei – fogalmazott szentbeszédében Veres András győri megyés püspök szombaton az Óváros téren, a Boldog Gizella-ereklye jelenlétében megtartott ünnepi szentmisén.

Leitner Vera

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Boldog Gizella ereklyéjének és az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szimbóluma, a missziós kereszt jelenlétében celebrált szentmisét Veres András győri megyés püspök szombaton az Óváros téren a Gizella Napok alkalmából.

– Gizella és István, az első magyar királyi pár ragyogó példát adott nektek munkásságuk által a politika, a gazdaság, a társadalom, a kultúra és különösképpen a hit területén. Isten áldásai ők az országotokon – tolmácsolta a Németországból érkezett érseki képviselet Stefan Oster passaui érseknek a Gizella Napok alkalmából küldött üdvözletét a szentmise elején.

– Nemzeteinket és országainkat legtöbbször nemcsak a geográfiai adottságok, történelmi és kulturális örökségek kötik össze, hanem sok nemzettel a közös krisztusi hit is, és azok a szentek, akik hozzájárultak népeink keresztény értékrendben való növekedéséhez. A szekularizáció térhódítása, a keresztény önfeladás és egy külső, meglehetősen erőszakos vallási térhódítás következtében ezek az értékek ma veszélybe kerültek. Pedig ezeket nem veszíthetjük el, mert félő, hogy nélkülük a jövőnk is szertefoszlik – hívta fel a figyelmet a szentbeszédben Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke. – Szép számmal vannak olyan szentjeink az egyházban, akiknek nemzeti hovatartozása szinte feledésbe is merült, mert annyira magukénak érzik őket a különböző népek. Ők fogják össze az egyház nagy családjában a világ különböző népeit. Viszont minden nép számára nagyon fontosak a saját szentjeik, hiszen ők növelik az adott nemzet vallási erejét és a Krisztusban való elkötelezettségét. De ha ezek a szentek életük folyamán több nemzethez is kötődtek, akkor alkalmasak arra is, hogy ezen országok között szorosabbra fűzzék a testvéri kapcsolatokat. Ilyen német és magyar viszonylatban Szent Erzsébet és Boldog Gizella is. Mi magyarok hálás szívvel emlékezünk Boldog Gizellára mint első királyunk feleségére, aki rendkívüli mértékben járult hozzá ahhoz, hogy a krisztusi hit gyökeret eresszen a magyar nép szívében. Mint feleség, mint édesanya, mint királyné lelkületével és mély hitével sokat tett azért, hogy e királyi családból a szentek egész sora származzék az évszázadok alatt – emelte ki a püspök.

A szentmise végén a jelenlévők elbúcsúztak a 2020-ban Budapesten megrendezendő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szimbólumától, a 2017-ben Ferenc pápa által Rómában megáldott missziós kereszttől. A feszület középpontjában ezüst tokban egy Szent Kereszt-ereklye található, körülötte a levéldíszekben pedig tizenkilenc magyar szent és boldog ereklyéit helyezték el. A missziós kereszt a Gizella Napokat követően Balatonalmádiba kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában