Jubileum

2017.11.30. 09:59

Veszprémi Jégkrémgyár: biztonságban is élen járnak

Az Unilever Veszprémi Jégkrémgyára 25 éves jubileuma alkalmából első alkalommal mutatták be a nyilvánosság számára az érintett katasztrófavédelmi szervezetek közreműködésével Veszprém külső védelmi tervét és a vészhelyzeti reagálást a gyakorlatban is.

Kovács Erika

A feltételezett káresemény a gyakorlaton egy feltételezett ammóniaszivárgás volt, amelyre minden érintett és a gyár munkatársai tökéletesen, a legnagyobb fegyelmezettséggel reagáltak Fotó: Jégkrémgyár

A gyakorlat előtti tájékoztatón elhangzott, idén negyedszázados évfordulóját ünneplő gyár rendkívül nagy hangsúlyt fektet a biztonságra, valamint a várossal és a gyár szűkebb környezetével való harmonikus együttműködésre egyaránt. Ezt hangsúlyozta a gyár 25 éves születésnapja alkalmából szervezett esemény is, amelyen a rendőrség, a mentőszolgálat, a tűzoltóság közreműködésével ismertették a város külső védelmi tervét. Némedi Lajos, Veszprém alpolgármestere köszöntője után Simone Venosta, a Veszprémi Jégkrémgyár gyárigazgatója a cégről beszélt. A külső védelmi tervet Mohos András, tűzoltó alezredes, polgárvédelmi felügyelő, Sztanke Viktor, tűzoltó őrnagy, Erős Tamás, rendőr százados és Nátrán Albin, vezető mentőtiszt foglalta össze. A résztvevők információt kaptak arról, mely szervezet, milyen azonnali intézkedéseket tesz egy esetleges vészhelyzet esetén a város lakosságának biztonsága érdekében. Simone Venosta gyárigazgató pedig bemutatta az Unilever vészhelyzeti reagálását. A tájékoztatók után Herku József termelésvezető kíséretében a résztvevők megtekintették a jégkrémgyárat.

A feltételezett káresemény a gyakorlaton egy feltételezett ammóniaszivárgás volt, amelyre minden érintett és a gyár munkatársai tökéletesen, a legnagyobb fegyelmezettséggel reagáltak Fotó: Jégkrémgyár

A látogatást egy feltételezett helyzet alapján modellezett, úgynevezett „súlyos káresemény elhárítási tervgyakorlat” követte, amelyen a résztvevők „élesben” is láthatták, milyen szervezetten, fegyelmezetten és a teendők teljes ismeretében járnak el a város katasztrófavédelmi szervezetei, valamint a gyár vezetői és munkatársai egy esetleges káresemény esetén. A feltételezett káresemény a gyakorlat során egy feltételezett ammóniaszivárgás volt, amelyre minden érintett és a gyár munkatársai tökéletesen, a legnagyobb fegyelmezettséggel reagált, a gyakorlat tökéletesen sikerült.

A Veszprémi Jégkrémgyár az Unilever egyik legmodernebb, stratégiai fontosságú jégkrémgyára Magyarországon és a közép-kelet-európai régióban. A Panda Jégkrémüzem a Veszprém Megyei Tejipari Vállalat részeként, már a ’80-as évek elejétől működött. A gyárat az Unilever 1992-ben vásárolta meg. A 2008-ban indított háromütemű fejlesztési program részeként 2,2 milliárd forint összértékű beruházással a gyár korszerűsítése mellett új hűtőház is épült 2012-ben, amely jelenleg Európa egyik legkorszerűbb, nagy kapacitású hűtőháza. A gyár korszerűsítési projektjét 2013-ban Greennovációs Nagydíjjal jutalmazták.

A gyár hasznos alapterülete 10 036 négyzetméter, a hűtőház kapacitása 12 000 paletta. A 720 dolgozóval (állandó és ideiglenesen foglalkoztatott munkavállalók száma együttesen) működő gyárban évente 75 millió liter jégkrém készül. A Veszprémi Jégkrémgyárban ismert és híres márkákat állítanak elő. A Veszprémben készülő termékek 70 százaléka a határon túlra kerül, Európa több mint 20 országába szállítják. Magyarország mellett a legnagyobb felvevő piac Németország, az Egyesült Királyság és Spanyolország.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában