Természet

2024.03.18. 16:00

Tanösvény: Ráleltünk az erdei varázslók táncának nyomaira az Öreg-Bakonyban (képgaléria)

Erdei varázslók táncának nyomaira leltünk az Öreg-Bakonyban – ezt gondoltuk a mohával benőtt, sorban elhelyezkedő kövekről. Pedig csak egy tanösvény volt a célunk az Eperjesen, amelyről tudtuk, hogy földtörténeti korokba vezet vissza.

Rimányi Zita

Képgalériánk a bizonyíték rá, hogy az Eperjes az Öreg-Bakony csodás része, pedig kevésbé híres. Mohával benőtt kövek mutatják sokszor az utat, ha a tanösvény jeleit akarjuk követni, de néha érdemes róla letérni, mert rejtett látványosságokra találhatunk. Például sziklából kinövő fákra, közöttük megbúvó hóvirágokra, olyan helyen, ahol nem számíthattunk rá. 

Tanösvény az Eperjesen: Mohával benőtt kövek sorba rakva mutatják az utat és köröket formáznak, mint tánc közben megmerevedett erdei varázslók
Tanösvény az Eperjesen: Mohával benőtt kövek sorba rakva mutatják az utat, és köröket formáznak, mint tánc közben megmerevedett erdei varázslók
Fotó: Rimányi Zita/Forrás: Napló


A Zöldág Lovasudvarból érdemes elindulni. A zsombolyos részről – ahol a legtöbb aknaszerű üreg van – pedig lassan kell leereszkedni, mert minden lépésnél másképp szép a kilátás. Az Ördög-lik barlangjához ibolyamező vezet, ezek a virágok mintha az egykor táncoló, mára megmerevedett erdei varázslóknak teremtek volna dicséretül. A víznyelők lejáratai pedig aztán tényleg titkos járatok kezdeteinek tűnnek. 

Tanösvény, amely visszavezet a múltba

Az Eperjes-hegy húszmillió éve került az Alpokból mostani helyére, a Zirci-medence déli részére. Egykor az afrikai kontinens északi szegélyén tanyázott. A geológusok szempontjából azért különleges, mert itt viszonylag kis területen a felszínen lehet tanulmányozni a Bakonyt alkotó szinte összes ősi kőzetet. 

Ha kedveled a Bakonyt, derítsd ki játékunkban, mennyit tudsz róla. Teszteld tudásod kvízünkben! 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában