Nem a hangulat a fagyos

2024.01.11. 14:12

Vacogott a Bakony 84 éve január 11-én – Több téli napon Zirc tartja a hazai hidegrekordot

Épp 84 éve ezen a napon, január 11-én Zircen mérték a legalacsonyabb hőmérsékletet az országban, jó húsz fokkal fagyosabbat, mint ma. Szibériai hidegben vacogott a Bakony fővárosa, és ez a rekord biztosan élni fog még egy évig.

Rimányi Zita

Archív képek 1940-ből szánkózókról Fotó: Fortepan, Korner Veronika, Csókay Ágnes

Több januári hidegrekordot tart a bakonyi kisváros. Fagyos település – mondhatjuk. A hangulata viszont nem. Igaz, mostanában is mínuszok vannak éppen, de jóval elmaradnak a 40-es években itt feljegyezettektől. Zircen 1947. január 5-én mínusz 26,2 Celsius-fokot, 1940. január 11-én mínusz 28 fokot, 1942. január 21-én mínusz 28,2 fokot, 22-én mínusz 31,2 fokot mértek. A hőmérő ezeken a napokon a bakonyi kisvárosban mutatta a lealacsonyabb értéket hazánkban, akkor, amikor még egyébként nagyközségnek számított.  

 

A hazai hidegrekordokat a Magyar Meteorológiai Szolgálat adatbázisában találtuk meg. A HungaroMet közzétette felületén a hazai hőmérsékleti szélsőértékeket, a mérések kezdete óta előfordult legalacsonyabb minimum-hőmérsékleteket is.

Jégtündérek a Cuha-patakban Zirc határában 2024 didergős januárjában Fotó: olvasó, Egervölgyi Dezsőné

Ez alapján a január 11-i hidegrekordot Zirc tartja már 84 esztendeje, akkor mínusz 28 fokig csökkent a hőmérséklet itt. A mostani, hajnali mínusz 8 egészen enyhének tűnik ehhez képest, ám szerdán, amikor napfényben sétáltunk a városban délután, azért azt láttuk, hogy a főtér padján felejtett ásványvíz megfagyott, és jégdarabokat is találtunk az utcákon. 

Az idei eddigi mínuszok elmaradnak a rekordoktól, de azért a bakonyi kisváros főterén felejtett ásványvíz megfagyott, és jégdarabokat is találtunk az utcákon Fotó: Rimányi Zita

Kikerestük a régi időjárás-jelentéseket 1940 januárjából, a 9. és 14. közti időszakból. Az MTI annak idején az oroszországi hideghullámról számolt be és arról, hogy Dél-Európában rendkívül viharos, hideg az idő. Az Adrián orkánerősségű bóra dühöngött. Azt is írta, hogy 84 esztendővel ezelőtt az év első hónapjának ezen időszakában hazánkat hó borította, a Dunántúlon 5-10 centiméteres. Dobogókőn 17, a Kékesen 9, a Misina-tetőn 10, Farkasgyepűn 7 centiméteres hóréteget mértek 1940. január 11-én. Ezen a napon a Balaton jegének vastagsága Keszthelyen és Bogláron 33, Balatonfüreden 29, Siófokon 26, Kenesén 30 centiméteres volt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában