A foltok bűvöletében

2022.09.12. 07:00

Országos Foltvarró Fesztivált rendeztek Veszprémben

Szeptember 9. és 11. között Veszprém, az Agóra Művelődési Központ és Márkó község adott otthont az Országos Foltvarró Fesztiválnak, amely a magyarországi foltvarrás legnagyobb éves rendezvénye.

Juhász-Léhi István

Fotó: PESTHY MARTON

 

Brányi Mária, Veszprém alpolgármestere az ünnepélyes megnyitón elmondta, a foltvarrás asszonyi mesterség, eredete a múlt ködébe vész. 

– A foltmozaik története régre, valószínűleg a szövés feltalálásnak idejére nyúlik vissza. Ezt a különleges eljárást talán a szükség hívta életre. Az első foltvarró asszonyok takarójukat még kézi varrással készítették aprólékos, nagy odafigyelést igénylő munkával – mondta. Beszélt arról is, hogy közösségeinkben a hosszú téli estéken sokan ezzel a kézimunkázással mulatták az időt. A foltvarrás ma már sokkal inkább a hagyományőrzés része, mintsem a szükségszerűség megnyilvánulása. 

– A jelenkor foltvarrói egyszerre tisztelegnek a régmúlt foltvarró asszonyainak hagyományos munkái előtt, miközben újabb és újabb eljárásokkal, mintákkal maguk is hozzájárulnak a foltvarrás nemes hagyományának gazdagításával egyéni tehetségük kibontakozásához – fogalmazott Brányi Mária, aki kijelentette, a foltvarrás a kétkezi munka becsületének helyreállításában is hatalmas szerepet játszik.

 

Hartmann Antal, Márkó polgármestere arról beszélt, hogy büszkeség számukra a fesztivál, hiszen annak létrejötte a Márkófolt Varrókör munkáját is dicséri, amelynek tagjai nemcsak saját örömükre és szórakozásukra varrnak, hanem a közösség javára is. Példaként említette, hogy mesepárnákat készítenek az ovinak, vagy éppen Márkó újszülött lakóit babalabdával köszöntik. Nem is csoda, hogy 2017-ben az egyesület felvétel nyert a helyi értéktárba.

A megnyitón közreműködött a Márkói Cserdülő Kulturális Egyesület néptánc- és népdalcsoportja, valamint a Márkói KamaraTehátRum Egyesület művészei. A kiállítások mellett a szervezők kísérő programokról is gondoskodtak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában