Kultúrákat összekötő híd

2022.06.19. 13:00

Mostar városa valóságos ékszerdoboz a Neretva folyó mentén

Már gyermekkoromban elbűvölve csodáltam Csontváry Mostart ábrázoló, világhírű festményét (Római híd Mostarban, 1903). Az egyedi színekben pompázó remekmű aztán pár évvel ezelőtt életre kelt, amikor balkáni motoros túránkon érintettük a várost, mielőtt Makarska felé vettük az irányt.

Mozsár Eszter/ZH

Fotó: ZH/Mozsár Eszter

A Zelengora hegységben eredő Neretva választja ketté szimbolikusan is a bosnyák várost, egyik partján horvát katolikusokkal, másikon muzulmán bosnyákokkal. Az egykori település fénykorában az Ottomán Birodalom fontos kereskedelmi központja az 1566-ban épült Stari Most hídról kapta a nevét. A Thabana negyedben régen harminc aranyműves és tímár élt, kellette portékáját. 

hídon átsétálva gyönyörködhetünk az elénk táruló látképben
Forrás: ZH/Mozsár Eszter

Mostar óvárosában számos középkori épületet láthatunk. Egyik ilyen érdekesség a Muslibegovits-ház múzeum, ahol egy török család 19. századi életével ismerkedhetünk meg. Koski-Mehmet pasa és Karadoz bég mecsetjei ugyancsak látogathatók. 
Érdemes megnézni az óváros egyik legrégebbi negyedében, a Kujundzilukban a bazárt, ami több mint ötszáz üzletével az egész régió üzleti életének központja volt. Minket, nyugatiakat mindig elbódít ez a keleties mesevilág, annyira színes, mégis egyedi és míves kézműves termékeikből órákig lehetne válogatni. A bódékat itt-ott galériák szakítják meg. A kulináris élvezeteket sem kell séta közben elhagyni, szinte minden sarkon áll egy bosnyák étket kínáló étterem vagy egy kávézó. 

míves kézműves termékeiből órákig lehetne válogatni
Forrás: ZH/Mozsár Eszter

Sajnos ez a 113 ezer lakosú város is megszenvedte a délszláv háborút, az egykor egymás mellett harcoló bosnyákok és horvátok kibékíthetetlen ellentétének eredménye: az összes híd elpusztult, köztük 1993-ban a híres Öreg híd, ezenkívül megsemmisült 27 ottomán kori mecset, a ferences rendi monostor, a püspöki palota és 50 ezres könyvtára. A sebeket máig viseli a település. Bármennyire is furcsa, az Osztrák–Magyar Monarchia idején fejlődött a legtöbbet, kulturális, gazdasági, közigazgatási területen mindenképp. Aztán jött az első, a második világháború és a délszláv háború. Az Öreg híd romjainak néhol 50-60 tonnás kőtömbjeit az SFOR-csapat magyar műszaki alakulata emelte ki. A Firenzei Egyetem segítségével tervezték újjá, világbanki támogatással építették, 2004-ben adták át, 2005 óta UNESCO-­örökség. 
A helyiek – számítva a fotós turisták nagylelkűségére – nyaktörő mutatványosként ugranak a mélybe, persze csakis pénzért. 

Címkék#utazó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában