Sokszor életet menthet az azonnali, szakszerű elsősegélynyújtás

Az elsősegélynyújtás hazánkban is egyre elterjedtebb, az egészségkultúra részévé vált – jegyezte meg Kürti József, a Pápai Mentőállomás tapasztalt munkatársa, aki Amíg a mentő megérkezik címmel tartott előadást a veszprémi Alkohol-Drogsegély Ambulancia szakmai napján a Szent Anna Házban.

Laskovics Márió

Kürti József ismertette a félrenyelés esetén teendőket és a nyomáspontokat is

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Venczel Hajnalka, a Szenvedélybetegek Közösségi Alapellátása Pápa, valamint Devecser és kistérségének szociális munkatársa a Naplónak nyilatkozva elmondta, a szociális dolgozók sokat járnak vidéki családokhoz, és történhetnek olyan esetek, amikor azonnali segítség kell. Ezért szerveztek előadást a szakszerű elsősegélynyújtási ismeretek frissítéséért.

– Rendszeresen meglátogatjuk klienseinket, és saját otthonukban bármi történhet a nagyrészt alkoholbetegekkel, kábítószer-fogyasztókkal. Néha kaotikus állapotok között találjuk őket. Nagyon fontos, hogy naprakész legyen a tudásunk az elsősegélynyújtást illetően, tisztában kell lennünk vele, hogyan és kit hívhatunk, mit és miként tehetünk, ha baj van. A mostani interaktív előadáson kérdéseket tehettünk fel, tájékozódhattunk a járványhelyzet okozta változásokról, arról, hogyan sikerült betartatni az előírásokat – tette hozzá Venczel Hajnalka.

A szociális munkatárs az Alkohol-Drogsegély Ambulancia kapcsán elmondta, Veszprémben a Pápai úton található, szenvedélybetegek ellátásával foglalkozik. Felkereshető beutaló nélkül, de érvényes társadalombiztosításra szükség van. A kórelőzmény feltérképezését s a felvételt követően szakorvosok döntenek a beteg további ellátásáról. Alkalmaznak addiktológusokat, pszichológusokat, pszichiátereket, szociális szakembereket. Megjegyezte a Hajléktalanok Nappali Ellátó Intézményében tisztálkodási lehetőséget, étkezést, közösségi élményeket biztosítanak a betérő hajléktalanoknak. Ambuláns ellátásuk Devecserben, Várpalotán, Veszprémben, közösségi alapellátásuk Pápa, Devecser és Sümeg kistérségében működik. Noszlopi rehabilitációs intézetükben 27 férfit tudnak fogadni az ország egész területéről.

Kürti József ismertette a félrenyelés esetén teendőket és a nyomáspontokat is Fotó: Laskovics Márió/Napló

Kürti József előadásában mindazon eshetőségeket számba vette, amelyek mentő riasztását indokolják, illetve kitért arra is, hogy a leg­gyakrabban előforduló bajok – ilyen az infarktus, a félrenyelés, az epilepsziás roham, a különféle vérzések és égések, illetve a gyógyszermérgezések – esetén milyen módszerekhez folyamodhatunk. Szó esett továbbá a nyomáspontokról, a kábítószerek hatásairól, valamint az elsősegélynyújtás népszerűsödéséről.

– A szív újraindítását célzó külső szívmasszázs az 1960-as évek elejétől, a lélegeztetési eljárások fejlődésével együtt vált a mindennapok részévé. Az új metódus alkalmazásának köszönhetően elsőként egy pályakezdő mentőorvos, Tury Peregrin (a Mentőkórház későbbi igazgatója, majd egyetemi tanár) élesztett sikeresen újra egy idős beteget 1963. november 17-én a Népstadion orvosi rendelőjében. Manapság az elsősegélynyújtás hazánkban is elterjedtebb, mint 10-20 éve, sok embert foglalkoztat, az egészségkultúra részévé vált – idézte fel az előadó, aki hangsúlyozta, kiemelten fontos a betegségek, bajok időbeni felismerése.

– Az adott helyzetben jelen lévő civil laikusokat nem helyettesítheti senki más. Ott, abban a percben kell a meglévő tudásra támaszkodni, bátran cselekedni az életveszély elhárításának, másodsorban a további fájdalmak elkerülésének céljával. Jobb, ha úgy nyúlunk a sérülthöz, hogy valamit konyítunk is hozzá. Az elsősegélynyújtás a Nemzeti alaptantervben nem szerepel, csak a jogosítvány megszerzése során, az egészségügyi vizsgára kötelező oktatni. Egyébként aki a jogsiszerzés ideje alatt nem megy el erre a tanfolyamra, lehet, hogy egész életében nem találkozik elsősegélynyújtó technikákkal – mutatott rá Kürti József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában