Elismert kenyérkészítők mutatkoznak be Veszprémben

Rohamosan nő a kézműves pékségek száma Magyarországon, az elmúlt egy évben nagyjából harminc pékség nyílt országszerte, és ilyen ütemű növekedés várható az elkövetkezendő években is. Veszprémben most hétvégén mutatkoznak be többen a szakmai elismert tagjai közül.

Rimányi Zita

Fotó: Adam Horvath

A Kenyérlelke fesztivál már hat éve létező rendezvény. Első alkalommal látogat el Veszprémbe: a hagyományosan sütők egynapos megyei találkozóját szeptember 4-én, szombaton tartják meg az Óváros téren. Helyi gazdák, molnárok és pékek találkoznak itt a Budapestről érkező neves kézműves pékségekkel, osztják meg egymással tapasztalataikat és adnak ízelítőt termékeikből. A kovászoskenyér-verseny és családi nap műsorvezetője Till Attila. Ő egyben szervezője is az eseménynek Németh Áronnal és Vajda József pékkel, a fesztivál alapítójával együtt.

A Kenyérlelke fesztivál a hagyományosan kenyeret készítők legrangosabb találkozója hazánkban, amelyet az elmúlt hat évben mindig augusztus 20-án tartottak meg Budapesten. „A budapesti Kenyérlelke fesztiválra az ország minden részéből érkeznek versenyzők és kiállítók, de elnézve az otthon sütők számának radikális emelkedését, úgy döntöttünk, kilépünk a főváros falai közül. Büszkék vagyunk rá, hogy idén a Kenyérlelke fesztivál a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat része lett” – mondta el Till Attila, a rendezvény egyik alapító szervezője.

A várost körülölelő régió fontos kulturális és gasztronómiai központ, az itt élő kényérkészítőkkel egyetemben, így maga a fesztivál a helyi és a budapesti neves éttermek és termelők részvételével megrendezett fontos gasztronómiai esemény is egyben. Fő célja, hogy a kovászos kenyér szerelmeseit regionális szinten is összehozza évente egy nagyszabású családi rendezvény keretében, ahol megismerhetik egymást, kicserélhetik tapasztalataikat, és bemutathatják a nagyközönségnek termékeiket, illetve az otthon sütőknek rendezett versenyen rangos gasztronómiai zsűri részvételével összemérjék tudásukat. A szervezők szeretnék visszaemelni a köztudatba az igazi kenyér fogalmát, annak elkészítési változatait és eredeti ízeit.

Egyre divatosabb kenyeret készíteni otthon. A pandémia szintén ezt a folyamatot erősítette, nem csak finom és egészséges, de hasznos is, ha minél több ember tudja otthon előállítani a család számára a kenyeret. Mindemellett egyre szélesebb réteg érdeklődik a jó hazai alapanyagok fellelhetősége iránt, nagyon sokan keresik a jó minőségű magyar lisztet, vajat, tejet, tojást. Itt tehát minden a kenyérről szól: a gyerekek játékos formában tanulhatják meg a kenyér és péksütemények készítését, a felnőttek pedig a számos szórakozási lehetőség mellett végigkóstolhatják és meg is vásárolhatják a legjobb magyar kenyereket.

A Kenyérlelke fesztivál a hagyományosan kenyeret készítők legrangosabb találkozója hazánkban, amelyet az elmúlt hat évben mindig augusztus 20-án tartottak meg Budapesten

A profi pékségek szaktudásukkal és termékeikkel lesznek jelen. Az otthon sütők számára versenyt is szerveznek fehér-félbarna kenyér kategóriában. A helyezést elérő otthon sütők oklevelet kapnak, az első helyezett egy igen értékes 4,8 literes robotgépet nyerhet. A találkozóra és a versenyre csak olyan kenyereket várnak, amelyek természetes alapanyagokból és természetes (vad)kovásszal készülnek.

„Büszkék vagyunk rá, hogy több olyan veszprémi kenyérkészítő is van már, akiknek a múltjában megjelenik a Kenyérlelke fesztivál, mert korábban versenyeztek Budapesten az otthon sütők között. A Derce pékbisztróból Papp Zsanett például egy ilyen pék. A Mákmoiselle pékség alapítójának édesanyja pedig bagett kategóriában nyert pár évvel ezelőtt, és ennek a győzelemnek is hatása volt a pékségük megnyitására. Szeptember 4-én mindkét pékség kiállító lesz a veszprémi fesztiválon. Nagyon örülünk, hogy már ilyen történetek fonódnak össze a Kenyérlelke fesztivállal” – fogalmazták meg a szervezők.

A rendezvényen kiállító veszprémi és Veszprém megyei pékségek mellett jelen lesz a budapesti Kenyérlelke fesztiválon rendszeresen szereplő pékségek közül is jó néhány, amelyek vezető pékjei Ormós Gabi (Jenői pékség, Kovászlabor) vezetésével workshopokat tartanak a helyszínen, ezzel is népszerűsítve a jó magyar kenyér elkészítési módjait. A #zenelazutca színpadon egész nap énekesek, zenészek váltják egymást. A gyerekeket a Csináljunk együtt perecet, brióst! című foglalkoztató várja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában