a bőr nem felejt

2018.05.20. 08:00

Ne vigyük túlzásba a napozást!

A napfényes időszak jótékony hatásait mindannyian érzékeljük, de mivel nem árt odafigyelni legnagyobb szervünkre, a bőrünkre, ezért tisztában kell lennünk a káros hatásaival is.

Laskovics Márió

A napos órák számának növekedésével érdemes egy kicsit jobban odafigyelnünk a bőrünkre. A napozás előnyeiről, illetve a káros hatásairól s azok megelőzési lehetőségeiről a témában a közelmúltban előadást tartó Lőrincz Matild gyermekorvost kérdeztük.

Lőrincz Matild gyermekorvos óva int a túlzásba vitt napozástól Fotó: Laskovics Márió / Napló

Több mint húsz éve ismert, hogy az ózonréteg elvékonyodása miatt a nyári hónapokban a napsugárzás káros, veszélyes lehet. Ennek ellenére a napozási szokások csak lassan változnak, és folyamatosan nő a bőrmegbetegedések, valamint a szemkárosodások száma – mondta el a doktornő.

A napfény hatásához az emberiség hozzászokott az évmilliók alatt, ezért a bőrben kialakult a védelem három tényezője: a szaruréteg megvastagodása, az előpigment sötétedése, vagyis a gyors barnulás kialakulása, valamint a tartós, késleltetett pigmenttermelés. A napsütés hatására D-vitamin, illetve jó közérzetet előidéző melatonin és szerotonin „örömhormonok” termelődnek a szervezetben. Nem mindegy azonban, hol és mikor éri a nap az embert – fejtette ki.

Az UV-sugárzás 11 és 16 óra között a legintenzívebb, ekkor a világos bőrtípusnak már öt-tíz percnyi napnak kitettség is elég a leégéshez. Az ultraibolya-dózist jócskán növeli a víz és a homok fényvisszaverő hatása. A gyermekeket már hat hónapos koruktól védeni kell a napártalmaktól. A gyermekkori hólyagos leégések megduplázzák a festéksejtes bőrrák, a melanóma kockázatát – árulta el Lőrincz Matild.

- A bőr nem felejt, az UV-sugárzás bőrkárosító hatása idővel összeadódik és fokozódik. A túlzásba vitt napozás, a leégés, sőt a szoláriumozás is erős UV-terhelést jelentenek, első helyen állnak a bőrrákkeltő tényezők listáján, és akár évekkel később bosszulják meg magukat – hangsúlyozta.

Lőrincz Matild javasolja, gondoskodjunk a megfelelő védelemről: a természetes anyagból készült, világos ruházat, karimás kalap és az UV-szűrős napszemüveg mellett fontos a jó minőségű, magas faktorszámú napfényvédő szer is, amit fürdőzéskor árnyékban is használjunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában