Gazdaság

2014.09.02. 19:48

Városirányítás okosan - Az IBM Magyarország és a Pannon Egyetem közös projektje

Közös innovációs projektet indított az IBM Magyarország és a Pannon Egyetem, a programban városirányítási, közműhálózati, üzleti analitikai és mobil munkaerő-menedzsment problémákra keresnek felhő alapú megoldásokat.

Tremmer Tamás

Az IBM Magyarország és a Pannon Egyetem által januárban megkezdett munka első szakaszában a konzorcium olyan korszerű városirányítási koncepción dolgozik, amely alapján bármely hazai város számára egyszerűen és gyorsan lehet majd okos infrastruktúra megoldásokat fejleszteni. Az ilyen és ehhez hasonló kutatások az elmúlt években a világ több nagyvárosában is sikeresnek bizonyultak: eredményeik olyan komplex városirányítási projekteket alapoztak meg, melyekben ma már korszerű mobiltechnológia, intelligens informatikai rendszerek, térfigyelő kamerák, szenzorok támogatják a közlekedésszervezést, az energiaellátást, a város és a lakók közötti kommunikációt.

„Az IBM rengeteg intelligens városirányítási projektet valósított már meg a világ különböző országaiban, szeretnénk, ha ez a tapasztalat itt Magyarországon is hasznosulna. A veszprémi Pannon Egyetemnél jobb partnert ehhez nem is választhattunk volna, több mint tíz éve működünk együtt az intézménnyel különböző innovációs programokban, mondta Veres Zsolt, az IBM Magyarország vezérigazgatója.

Az intézmény mindhárom tevékenységében – oktatás, kutatás, innováció – csak akkor tudja feladatait a nemzetközi közösség elvárásainak megfelelő szinten teljesíteni, ha ezeken a területeken olyan partnerekkel folytat együttműködést, akik a nemzetközi verseny élvonalába tartoznak, és elvárásaik ennek megfelelően érvényesülnek, fogalmazott Dr. Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora. „Az IBM mindhárom területen kiváló partner, de különösen fontos, hogy olyan nemzetközi projekteken dolgozhatunk, amelyek a világgazdaság szempontjából is meghatározóak. A sikeres együttműködést az eddigi közös projektek garantálják.”

A program a tervek szerint 2017 decemberében zárul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!