Gazdaság

2014.12.04. 14:24

Vadászok emlékhelye

Ugod-Hubertlak – Alulról jövő kezdeményezés nyomán, a megye két állami erdőgazdasága, valamint a megyei vadászkamara összefogásának eredményeképp hozták létre a Bakonyban a hivatásos vadász emlékhelyét, amelyet csütörtökön avattak.

Tremmer Tamás

A hivatásos vadászok gondos gazdái a rá bízott nemzeti vagyonnak, a változatos élőhelyek a vadállomány változatosságát eredményezik. Munkájuk eredménye, hogy a magyar erdők mindig híresek voltak arról, hogy számos nemes vadfaj otthonául szolgálnak. Mindezt Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója mondta, amikor a hubertlaki Gyilkos-tó szomszédságában, a Hamuházi-réten felavatták a hivatásos vadászok emlékhelyét.

A Bakony szívében, a Hamuházi réten alakították ki az emlékhelyet

Jelezte, az emlékhely létesítését hivatásos vadászok, köztük elsőként Horváth Ákos kezdeményezték. Kérésük nem talált süket fülekre, hiszen a Veszprém Megyei Vadászkamara, a veszprémi Verga Zrt. és a pápai Bakonyerdő Zrt. egyaránt fontosnak tartják a hivatásos vadászok munkáját, hiszen ők a megyei vadgazdálkodás alappillérei. Összefogásuk eredményeként jöhetett létre az emlékhely.

Pap Gyula megyei vadászkamarai elnök hangsúlyozta, az országos kamara legfontosabb feladatai és céljai közé tartozik a hivatásos vadászok megbecsülésének javítása. Az emlékhely ezen az úton lehet mérföldkő, a megvalósítás kezdte. Tóth Attila, a Verga Zrt. erdészeti igazgatója arról beszélt, hogy erkölcsi kötelességük a vadászat társadalmi elfogadottságának növelése, ehhez igazodik a Hubertlaki emlékhely létrehozásának támogatása.

Az emlékoszlopot Tóth Attila, Pap Gyula, Jámbor László és Varga László leplezték le (Fotó: Tremmer Tamás)

Az emlékoszlop Fodor Zoltán és Balter József munkája, a hely kialakításában Gombási Károly vállalt oroszlánrészt. Az emlékhelyet Tornavölgyi Krisztián ugodi plébános áldotta meg.

Az emlékhellyel egyidejűleg - szintén a hivatásos vadászok kezdeményezésére – létrehozták a Hubertlaki Kereszt kitüntetést, melyet minden évben az arra érdemes, munkáját kiemelkedően végző hivatásos vadász számára adnak át. Első alkalommal Fejes Dezső (Hertelendy KTKE), id. Horváth Róbert (Bakonyerdő Zrt.) és Orbán Tamás (Verga Zrt.) részesültek az elismerésben. A díjakat az Országos Magyar Vadászkamara elnöke, Jámbor László adta át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!