Gazdaság

2014.06.18. 13:54

Robix Kft. - 300 millió forint hiányzik a kasszából

Zirc – Megrendelésekkel tele vannak, mégis csökkentett a munkavégzés a Robixnál. A cég likviditási gondokkal küzd, 300 millió forint hiányzik a kasszából.

Tremmer Tamás

Sokan, sokszor, több helyütt megfogalmazták: az uniós pályázati források elérése nagyon jó lehetőség a hazai vállalkozások számára, csakhogy az utófinanszírozás miatt többek számára elérhetetlen lehetőség. Aki mindebbe belemegy, kockázatot vállal, mert ha késik a pénz kifizetése, a vállalkozás bajba kerülhet. Ez történt most a Robix esetében is.

Aggódó emberek keresték meg a szerkesztőséget azzal, hogy csökkentett munkavégzés folyik a zirci Robixnál, többen állásidőn vannak, és még a májusi fizetéssel is adós a cég. A tulajdonos-ügyvezető igazgató, Németh László nem cáfolta a nehézségeket. A kialakult helyzetről a hét első felében munkásgyűlésen tájékoztatta az embereket, úgy vélte, a munkatársak megértették a problémát.

A Naplónak elmondta, korábban mindig arról tudtak hírt adni, hogy a vállalat sikeres pályázatot adott be. A közelmúltban is több uniós beruházást fejeztek be. Mivel ezek utófinanszírozottak, a pályázati pénzek kifizetése pedig a választásokat követően lelassult, a társaság likviditási gondokkal küzd. Mintegy 300 millió forintra várnak, amely nagyon hiányzik a kasszából.

A másik problémát a bankok okozták, amelyeknek az utóbbi időben 30-50 millió forintot kellett visszafizetni negyedévente. Ennek következtében banki hitele alig van a cégnek. Ugyanakkor hitelt nem kapnak, a nullás adóigazolásuk ellenére sem, főleg most, hogy látják a fizetési nehézségeiket. Munkahelymegtartó támogatást kértek a munkaügyi központtól, egyelőre nem kaptak, pedig megfelelnek a feltételeknek.

Egy német és egy amerikai megrendelőjük előre utalt, ebből tudott fizetést adni, de így is csak a májusi fizetés 20 százalékára futotta. Megrendelésük sok van, de a likviditási problémák miatt nem tud alapanyagot venni, ezért lelassult a termelés. Jelenleg 60 emberük állásidőn van.

Németh László megpróbálja menedzselni a helyzetet. Jelzete a minisztériumnak, hogy a pályázati pénz kifizetésének csúszása miatt a cég működése veszélybe került. Azt az ígéretet kapta, hogy rövid időn belül legalább az egyik összeget megkapják. A társaság kiüríti a már alig használt veszprémi telephelyét, mindent Zircre költöztetnek. Emiatt terveztek ugyan nyári leállást, de ezt most előbbre hozták. A költözés miatt időlegesen csökken a létszámuk, de 140-150 ember foglalkoztatása biztosítottak tűnik. Az év vége felé pedig ismét létszámnövekedéssel számolnak.

Németh László jelezte, a Robix esetében tipikusan arról a vállalkozásról van szó, amelyet a kormány kiemelten kezel, mint támogatandót: majdnem 200 embert foglalkoztatnak, magyar termékeket forgalmaznak külföldre is. Ezért sem érti, hogy kerülhettek ilyen nehéz helyzetbe?!

Három dolognak kellene teljesülnie ahhoz, hogy kimásszanak a gödörből. Továbbra is várják az uniós pénz megérkezését. Ha sikerülne eladniuk a veszprémi ingatlant, vagy ha kapnának munkahelymegtartó támogatást, mindegyik nagy segítség lenne a bajban.

Az ügyvezető úgy számol, 3-5 hétig még képesek kitartani, de ha addig sem érkezik pénz a számlájukra, bele sem mer gondolni, mi történik a céggel, amelynél 17 éve dolgozik

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!