Gazdaság

2014.07.15. 18:55

Kiűzetés a kiskertből?

Veszprém – Elveszíthetik bérleményüket az önkormányzati területet használó városi kertészkedők, amennyiben nem változik a földtörvény rájuk vonatkozó passzusa.

Marton Attila

A tavaly elfogadott jogszabály szerint kizárólag mezőgazdasági vagy erdészeti szakirányú képzettséggel lehetne földet bérelni az önkormányzattól. A megfelelő végzettség hiányában akkor lehetne csak haszonbérlő valaki, ha mező- vagy erdőgazdasági tevékenységet folytat, vagy termelőszövetkezet kisebbségi tulajdonosa és tagja.

Ha ebben a formában érvényben marad a törvény, akkor a többség nem tudja majd bérelni a kiskerteket megfelelő szakképzettség híján, mondja Nagy László, aki több mint húsz éve műveli az önkormányzattól bérelt kertet a veszprémi Paál László utca mellett. A hobbikertész azok közé tartozik, akiket valószínűleg nem érintene a változás, ugyanis szőlész-borász végzettséggel rendelkezik.

Brányi Mária veszprémi alpolgármester elmondta, a kiskertekkel kapcsolatos szerződések 2016-ig érvényesek, így jelenleg nincs tennivalója az önkormányzatnak. Hozzátette, a város szívesen biztosít földterületet azoknak, akik kertészkedni szeretnének.

Kovács Zoltán, a veszprémi városüzemeltetési iroda vezetője érdeklődésünkre közölte, az önkormányzat évtizedek óta ad bérbe területeket. A Paál László úti garázstelepnél 136, míg az Aradi vértanúk utca közelében mintegy 50 kertrészt bérelnek, bár ez utóbbiakat a törvény földhivatali besorolásuk miatt nem érinti. A területek jellemzően 100 és 200 négyzetméter közöttiek.

A bérlők nagy többsége nyugdíjas, akiknek kora tavasztól késő őszig elfoglaltságot ad a kertészkedés. Olyan ez, mint az orvosság, mondja Nagy László, aki csaknem kilencven négyzetméteres kertjében paradicsomot, paprikát, tököt és babot termeszt. Végre kiszabadul ilyenkor az ember a lakásból, jó levegőn van, és így azt is tudom, hogy mi kerül az asztalra, teszi hozzá.

Császár László tapolcai polgármester is ismeri a kiskerttulajdonosokat negatívan érintő változást, amit szerinte mielőbb meg kellene szüntetni. Tapolcán is sokan bérelnek az önkormányzattól területet, illetve saját tulajdonú ingatlanon is szép számmal vannak olyanok, akik kicsiben, otthoni fogyasztásra termelnek. A városban eddig nem volt probléma, és a polgármester szerint nem is lesz, az önkormányzat ugyanis nem szeretne akadályt gördíteni a konyhakerti tevékenység elé. A polgármester bízik a jogi probléma mielőbbi megoldásában.

Reménysugár a hobbikertészek számára, hogy a Földművelésügyi Minisztérium a napokban kiadott egy közleményt, amelyben arról írnak, a tárca elkészült a kiskertek problémáját orvosló törvényjavaslatával. A tervezetet a közlemény szerint a kormány az őszi ülésszakban nyújtja be az Országgyűlésnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!