Gazdaság

2014.10.22. 12:53

Ki kempingezik és miért?

Most nyilván senki, de nyáron nagyon sokan. A kempingezés jövőjéről tartottak szakmai fórumot Balatonfüreden. Az már egy ideje látszik, hogy ez a pihenési forma nem az olcsó turista kedvence, sokan full extrás lakókocsikkal érkeznek a szabadba.

Prevics Éva

Az átlag kempingező egy ideje már nem a lábujjközi papucsos, szegény sátrazó, hanem a lakókocsival, de minimum nagyon felszerelt sátorral érkező szabadságvágyó, aki egyszerűen csak szeret örökké a természetben lenni és ezért még a közös zuhanyzót is elviseli. Sokan ahogy beáll a jó idő életvitelszerűen laknak a kempingben. Onnan járnak bevásárolni, igénybe veszik a helyi kis-és középvállalkozások szolgálatatásait és még a helyi fogorvost is gyakran felkeresik -legalábbis ez derül ki a szakmai kutatásokból.

Tavaly a hazánkba látogató vendégek hét százaléka szállt meg kempingben - mondta a konferencián Horváth Gergely a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató- helyettese. Ezért fontos foglalkozni a kempingek jövőjével - tette hozzá. Míg Európában egyre népszerűbbek, nálunk a nyolcvanas években gyakorlatilag leállt a fejlesztésük, ez pedig forgalomcsökkenéshez vezetett - mondta.

(Fotó: Prevics Éva)

Ruszinkó Ádám a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára elmondta: egyre több a lengyel és a cseh vendég, a hollandok viszont már nem nagyon kempingeznek nálunk.

A Balaton-parti kempingek nagy része felszámolás alatt van, melyeket azonban állami szerepvállalással meg kell menteni - mondta a balatonfüredi polgármester. Bóka István hozzátette: ezek rendkívül értékesek, hiszen a kempingek közvetlen vízparti területtel rendelkeznek, ilyen terület pedig már nem sok van. A 22 hektáros felszámolás alatt álló balatonfüredi kempinget a város nemrég megvásárolta az SCD - csoporttól. Egyelőre  a Balatontourist működteti tovább, de a hosszútávú tervek szerint egy önkormányzati cég végzi majd el ezt e munkát. A város a kemping fejlesztését és a szolgáltatások bővítését tervezi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!