Gazdaság

2014.06.10. 14:45

Fajtamustra francia szakértőkkel Zirc-Szarvaskúton

Zirc-Szarvaskút - Zirc környéke a mezőgazdászok szerint leginkább a burgonya és a káposztafélék termesztésére ideális.

Varga Ibolya

Nem véletlen, hogy a kisebb és nagyobb gazdaságok egyaránt főként ezt a két növényt termesztik, de azon belül számos fajtát hasznának. Hoffer Ervin gazdálkodó szerint a négyszáz méter tengerszint feletti magasság és az évi 700 milliméterhez közeli csapadék ideális feltétel a hűs klímát igénylő étkezési burgonya termesztéséhez, vetőburgonya felszaporításához. Az optimális termőhelyet a gyengén savanyú erdő és anyagos vályogtalajok teszik teljessé. A minőséget a szigorú növényvédelmi ellenőrzések és minősítési eljárások garantálják. A térség egyik legjelentősebb gazdálkodójától megtudtuk azt is, hogy hazánkban körülbelül hatvan burgonyafajtát termesztenek, melyek jelentős részét legalább egyszer már elültették ebben a gazdaságban is.


A francia mezőgazdászok delegációjának néhány tagja a burgonyafajtákat nézi, jobbról a harmadik dr. Polgár Zsolt igazgató (Fotó: Jánosek Anita)

Hoffer Ervin elismeri a remek holland fajtákat, de - ha teheti - magyar nemesítésűeket termeszt. Különösen szereti a keszthelyi fajtákat, nem véletlen, hogy a közelmúltban a Pannon Egyetem keszthelyi Burgonyakutatási Központ igazgatója, dr. Polgár Zsolt vezetésével az ő gazdaságába látogatott Zircre Franciaországból a Sana Terra termelői csoport vezetősége. Látogatásuk egyik célja volt, hogy betekintsenek a magyar burgonyatermesztésba és vetőgumó felszaporításába. Hoffer Ervin telephelyén a vendégek megismerkedhettek gazdasága struktúrájával, a burgonya termesztési módszereivel, értékesítési lehetőségeivel. Figyelmüket elsősorban azok a burgonyafajták keltették fel, melyek magas fokú vírusrezisztenciájuknak köszönhetően több éven keresztül visszaültethetők, jelentős terméscsökkenés nélkül. Csak emlékeztetőül: a rezisztencia a fertőzésekkel szembeni ellenállóképességet jelenti. Ezek termesztése környezetvédelmi okok miatt egyre fontosabb.

A fajták közül két keszthelyi nemesítésű, a balatoni rózsa és a hópehely keltette fel leginkább a figyelmüket. Miután a látottakra rá is kérdeztek a vendégek, dr. Polgár Zsolt kiselőadást rögtönzött a keszthelyi egyetem burgonyakutatási tevékenységéről és távlati célkitűzéseiről. Bemutatta a már elfogadott fajtáikat és ezek közül is kiemelte a balatoni rózsában rejlő lehetőségeket. Ennek a termése nagyon szép ovális alakú, viszonylag korán érik, de jól tárolható, ízletes, elsősorban főzésre ajánlják. Végül közösen tekintették meg a kisparcellás fajtaösszehasonlító kísérletet, melyben az említett magyarok mellett, holland és francia fajták is szerepelnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!