Gazdaság

2014.10.16. 19:20

Élmezőnyben megyénk

Veszprém - A 2014 -2020-as ciklusban Magyarország várhatóan több mint hétszázmilliárd európai uniós támogatást költhet el kutatás-fejlesztésre és innovációra. A támogatásból Veszprém megye is jelentős összeghez juthat.

Balassa Gergő

Szeptember közepén ültek össze a megye társadalmi, gazdasági és civil szereplői, hogy meghatározzák Veszprém megye lehetséges fejlesztési irányait, a különböző prioritásokat.

A találkozón meghatározott célok és innovációs elképzelések bekerültek a nemzeti intelligens szakosodási stratégiába, melyhez kapcsolódóan társadalmi egyeztetést tartottak különböző szereplők bevonásával szerdán a megyeházán.

A résztvevőket a kormánymegbízott köszöntötte, aki eredményesnek ítélte a szeptemberi workshop munkáját. Takács Szabolcs elmondta, egy jó stratégia akkor tesz lehetővé növekedést, ha minél több helyi döntéshozó és szervezet számol be azokról a prioritásokról, melyeket viszont szeretne látni az innováció során.

Társadalmi egyeztetést tartottak különböző szereplők bevonásával a minap a megyeházán (Fotó: Balassa Gergő)

Pecze Máté, a Nemzeti Innovációs Hivatal munkatársa kiemelte, hogy a megyék rangsorában Veszprém a negyedik helyen van a kutatási és fejlesztési költések szempontjából, viszont GDP-arányosan nálunk költöttek a legtöbbet kutatásra és fejlesztésre a 2012-es adatok alapján. Kiemelte: megyénk az úgynevezett ipari termelési zónába tartozik, akik nagy hozzáadott értékű termékeket fognak gyártani a későbbiekben és fenntartható növekedési pályára állnak majd.

A stratégia és a fejlesztési prioritások meghatározásának célja, hogy a gazdaság hazai szereplői koncentráltabban és célzottabban juthassanak hozzá az uniós támogatásokhoz.

Veszprém megye szakosodási irányai között szerepel az egészséges társadalom és jólét, a fejlett jármű- és gépipar, a tiszta és megújuló energiák, a fenntartható környezet, az egészséges helyi élelmiszerek, az agrárinnováció, valamint az intelligens technológiák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!