Gazdaság

2014.10.14. 15:45

Elfogyó építkezési lendület

Nem ad okot az ünneplésre az, hogy augusztusban mindössze 351 építőipari cég szűnt meg Magyarországon. Fogyóban az iparág lendülete.

Tremmer Tamás

Jelentős kilengéseket produkált az utóbbi két hónapban a cégstatisztika, miután a cégbíróság jelentősen felgyorsította a határozatok közzétételét. Ennek eredményeként júliusban minden ágazatban és minden régióban rekordszámú törlést tettek közzé, augusztusban viszont a szokásosnál jóval kevesebbet. „A technikai hatások kiszűrése után azt tapasztaljuk, hogy továbbra is magas a cégtörlések száma az építőiparban, ami részben a lassú tisztulás következménye, de azt is jelzi, hogy a szektor 2013 második felében indult lendülete elfogyott ” – mondja Tóth Tamás, az Opten ügyvezető igazgatója. Augusztusban a korábban megszokott 500–550 megszűnéssel szemben 351-et tettek csak közzé az ágazatban, de a július–augusztusi átlag már 598 megszűnés havonta, ami érdemi növekedés a megelőző időszakhoz képest. „Az adatok várhatóan ősszel válnak ismét megbízhatóvá. A havi átlag növekedése mindazonáltal azt mutatja, hogy a jövőben is sok szereplő fog a gazdasági körforgásból kiszorulni” – figyelmeztet az Opten igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!