Gazdaság

2014.02.28. 14:00

Egyenlő bért a két nemnek

Európában a nők még mindig 59 napot dolgoznak „ingyen, ”ezt mutatják az Európai Bizottság által közzétett legfrissebb adatok.

Varga Ibolya

A nemek közötti bérszakadék a nők és a férfiak órabére közötti átlagos különbség a gazdaság egészében az elmúlt néhány évben alig változott, és továbbra is 16 százalék körül mozog. Az egyenlő díjazás európai napja egymás után másodszor esett február 28-ára. Az egész Európai Unióra kiterjedő esemény az új naptári évnek azt a napját jelöli, amikortól a nők a férfiakhoz képest már pénzt keresnek munkájukkal. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy jelenleg a nők 59 napot ingyen dolgoznak, a fennmaradó munkanapokra leosztva így érik el a férfiak keresetét.

Az egyenlő díjazás európai napját idén negyedszer rendezték meg európai szinten. A bérekben az utóbbi években látható igen szerény javulás a gazdasági válságnak tudható be, aminek hatására a férfiak keresete jobban csökkent, mint a nőké. „Az egyenlő munkáért járó egyenlő díjazás az EU alapelveinek egyike, ennek jegyében nálunk is működik.

Egyenlő Bánásmód Hatóság, de ha mindannyian hozzájuk fordulnánk, akik naponta elszenvedjük a nemi alpú diszkriminációt, akkor pillanatok alatt belefulladnának a munkába. Közben halljuk az egyik szakszervezet hirdetésében, hogy Magyarországon négy munkavállaló közül háromnak nem megfelelőek a munkakörülményei. A Munka törvénykönyve az utóbbi időben jóformán csak a foglalkoztatottak hátrányára változott. Magyországon a két nem közötti bérszakadék most is növekszik és bár többen vagyunk, mint a férfiak, a jó helyek többségünket elkerülik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!