Gazdaság

2015.02.25. 16:15

25 éve írta a Napló - Aktuális tél végi munkák a földeken

A szőlők metszését szinte az egész télen szorgalmazták a gazdaságok, mert a rendelkezésre álló kézi munkaerő nem lesz elég arra, hogy tavasszal, két-három hét alatt végezzenek az ültetvények ápolásával.

Balassa Gergő

Erről a Napló a 25 esztendővel ezelőtt megjelent számában adott hírt. Az írásból kiderült: „Az ország középső részén az úgynevezett előmetszésnél tartanak a szőlőkben, másutt – így például Somogyban – a nagyüzemi szőlők metszése befejezéséhez közeledik. Ugyanakkor Szolnok környékén a munkának még jóval több mint a fele hátravan. A gyümölcsfák metszése szintén jól haladt az enyhe téli időben. Csaknem 1,7–1,8 millió hektárra kell műtrágyát juttatni. Elsősorban az úgynevezett fejtrágyázás, a nitrogénpótlás ad munkát februárban. Az ősszel elvetett búzákra szórják a tápanyagféleséget. Számos gazdaságban már túljutottak a munka felén.

A nagyüzemekben már elkezdték a gyümölcsfák permetezését is

Az ősszel felszántott talajok elmunkálása megfelelő ütemben halad, hiszen a táblákra rá tudtak menni a gépekkel. Most még arra sem kellett várni, hogy a föld fagya kiengedjen, a vékony hótakaró sem okoz gondot a talajmunkáknál.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!