Gazdaság

2016.12.27. 19:20

Figyelemre méltó kiadvány a 2015-ös energiafelhasználásról

(FMH-információ) - Az ország gazdasági helyzetéről, fejlődéséről, a megtermelt villamos energia fajtájáról, felhasználásáról, a nemzetközi és uniós összefüggésekről is sok érdekes adat megtudható a kiadványból.

FMH-információ

Az előző évhez viszonyítva Magyarország nettó villamosenergia-felhasználása 2015-ben 3,1 százalékkal nőtt - olvasható a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (MAVIR) Zrt. közös kiadványában, amely a magyar villamosenergia-rendszer 2015. évi adatait foglalja össze.

2015-ben a bruttó villamosenergia-termelés 30 250 GWh volt, ami az előző évhez képest háromszázalékos növekedést jelent. A megtermelt villamos energia közel nyolcvanhat százalékát nagyerőművekben állították elő, a kiserőművek részaránya tizennégy százalék volt. A háztartási méretű kiserőművek beépített kapacitása ismét megduplázódott 2014-ről 2015-re, és csaknem elérte a 129 MW-ot.

A háztartási kiserőművek növekedésének motorját az új naperőmű-telepítések jelentik Fotó: Shutterstock

A háztartási méretű kiserőművek növekedésének motorját az új naperőmű-telepítések adták. Egy esztendő alatt ugyanis a napelemek beépített kapacitása 59 MW-tal növekedett Magyarországon. 2015-ben a hazánkban megtermelt összes villamos energia ötvenkettő százaléka származott hasadóanyagokból, tizenkilenc százalékát szénből, az összes villamos áram tizenhét százalékát pedig földgázból nyertük. A megúju-ló energiából és hulladék-ból előállított energia részaránya a villamosenergia-termelésen belül elérte a tíz százalékot.

Amíg a 2000-es évek elején a téli és nyári csúcsterhelés különbsége megközelítette a húsz százalékot, az utóbbi évek tendenciája azt mutatja, hogy ez az arány néhány százalékra csökkent, sőt, a 2015-ös év folyamán a nyári csúcsérték meg is haladta a télit.
A legmagasabb bruttó csúcsterhelés 2015. július 8-án volt az országban 6457 MW-os terheléssel, a téli csúcsértéket 2015. január 8-án mérték 6447 MW-os értékkel. A nyári csúcsterhelések növekedését nagyrészt a klímaberendezések háztartási szektorban is egyre jelentősebb mértékű elterjedése okozza.

A hazai nettó villamosenergia-fogyasztás 2015-ben három 3,1 százalékkal, 38 130 GWh-ra növekedett. A villamos energia hatvanhat százalékát a piaci felhasználók, huszonkilenc százalékát az egyetemes szolgáltatás keretében vételező felhasználók fogyasztják el. 2014-hez képest a piaci felhasználók villamosenergia-fogyasztása 4,4 százalékkal növekedett egy év alatt.

A MEKH és a MAVIR Zrt. kiadványa részletesen bemutatja a hazai villamosenergia-piac működési modelljét, ismerteti az országos energiafelhasználási adatokat és mutatókat, a határkeresztezések forgalmát, az erőművek főbb termelési adatait. A kiadványban részletesen szerepel a villamosenergia-fogyasztás gazdasági ágankénti bontása.

Közreadják emellett a hálózat térképes ábrázolása mellett az európai villamosenergia-rendszerek jellemzőit, valamint az uniós tagországok erőműveinek beépített telje-sítőképessége is nyomon követhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!