Gazdaság

2014.06.26. 15:30

Száz targoncás vagy inkább ezer kerestetik

Veszprém - Ottó Csaba a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége alelnöke szerint napjainkra Székesfehérváron eljutottunk odáig, hogy kijelenthetjük, gyakorlatilag nincs munkanélküliség .

Gajdos József

Vannak olyan munkavállalói csoportok, akik munkaadói szempontból nem preferáltak. Az ő elhelyezkedésük továbbra is nehézkes, de a műszakban végzendő fizikai munkát vállaló emberek elfogytak állítja Ottó Csaba. Nincsenek már olyanok, akiket aktivizálni lehet, ha új jelentkező érkezik vagy friss belépő a munkaerőpiacra, esetleg munkahelyet szeretne váltani. Kijelenthetjük, hogy a válság a munkaerőpiacon köddé vált. Az észak-dunántúli termelőcégek, tapasztalataink szerint fejlesztenek, beruháznak. És szembesülnek azzal, hogy eddig 8- 10 -12 főből tudták kiválasztani a számukra megfelelő munkaerőt addig most a piacképes munkavállalónak van két-három választási lehetősége, hogy elhelyezkedjen. Megszokott volt ez eddig is a hiányszakmáknál, de most nem informatikusról vagy CNC- programozóról, de még csak nem is AWI/AFI hegesztőről beszélünk, hanem betanított munkásokról. A túlképzés megmutatkozik egy összehasonlításban is: míg egy képzettséghez nem feltétlenül kötött ügyfélszolgálati pozícióra napi 130 -150 pályázat érkezik, addig a szintén képzettséghez nem kötött gyári munka esetében jó, ha tizedannyi jelentkezés fut be. Kijelenthető, hogy eljött a HR-szolgáltatók, személyzeti tanácsadók ideje, mivel a tapasztalatuk és új utakon járó keresési módszereik segítsége nélkül a következő néhány év munkaerőínsége nem orvosolható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!